annaayaeos

Alla inlägg under maj 2014

Av Anna-Karin Malm - 18 maj 2014 19:45

Idag har Pi gått på kurs heeela dagen ... Hon som skulle försöka få lite fason på oss var Karin Fischer Kristiansson ... frågan var om hon lyckades till nån reda ... "L"


Hur som haver så var vi vid Lotushallen & jag åkte lite tidigare för att hinna gå en runda med vovvarna & se om det kunde tänkas gå att doppa dem i sjön så de inte skulle bli så varma under dagen ... det gick ... de badade & simmade & hade det hur bra som helst där på morgonkvisten. Efter presentation & lite genomgång vad vi ville ha hjälp med (vilket jag inte riktigt visste då jag inte tycker vi har nåt problem annat än att vi tränar för sällan - bra ... hm) körde vi igång. Vi körde i omgångar a 15-20 minuter & vi fick ihop 3 sådana pass, ett innan lunch & två efter ...


Pass 1.

Jag valde att vi skulle titta på fritt följ & ställande & läggande under marsch.

Fritt följ - Diskussion om huruvida Pi ligger aningen långt fram i sin position, men jag gillar att ha mina hundar lite långt fram ... kanske inte optimalt, men det känns mest rätt för mig. För att öka uthålligheten i fria följet ska jag prova att köra längre sträckor (raka) alternativt låta det hända mycket (steg åt sidan, svängar etc) innan belöningen men ändå vara observant på att det inte blir så pass långt att hon tappar i fokus & framför allt i intensitet.

Ställande/läggande - Köra på med baklängesgåendet i detta & där vänta med belöningen längre & längre så hon kan ligga/stå kvar en lång sträcka (& kanske även när jag går in till henne igen?) innan jag lägger in det vid sidan.


Sen var det lunchdags med mat & vovverastning ...


Pass 2.

Denna gången valde jag att  vi skulle titta på rutan & framförgåendet.

Rutan - Karin föredrog att shejpa in rutan, men Pi är ju inte särskilt initiativtagande när vi tränar utan vill gärna ha besked på vad vi ska göra så vi testade med target. Hon är ju inte riktigt hundra på den heller, men det funkar ju att lägga in den i rutan & skicka mot den men det blir ju lite halvdan fart & nån gång vände hon sig mot mig & "frågade" vad hon skulle göra så jag ska först lära in en sjuhelsikes fart till targeten innan jag plockar in den i rutan. För att få bättre fart till targeten samt tänk framåt ska jag kasta belöningen framåt när jag klickat henne på targeten.

Framförgående - Istället för ha koppel på med streta & dra som följd, lära in saktatarget & ha henne lös ... hon ska även här tänka förbi targeten & kunna passera targeten ibland, men fortfarande sakta.


Pass 3.

Nu hade himlen öppnat sig & Pi var hyfsat trött i planeten så jag valde apportering som hon ju tycker är kul. Trots att jag tycker hon har finfin fart i apporteringen tyckte Karin att i alla fall sträckan ut till apporten kan bli lite snabbare. För att få till det provade vi bland annat konkurrens ut till apporten & den som sprang dit kunde nån gång ta apporten från henne ... Hon tyckte dock det blev aningen belastande så vi får se hur vi gör med det. Vi provade även att kasta om apporten ... jag kastade den & någon annan stod där ute & kastade vidare den så det blev en lång sträcka att springa för henne ... detta gjorde henne helt snurrig & hon hittade inte apporten så det blev mer som ett uppletande ... jag ska dock försöka med den varianten alternativt att jag kastar apporten & sen att vi backar från den.


Sammantaget kan jag säga att Pi är väldigt duktig på att koppla av när hon inte ska jobba samt klarar av att ladda om & köra flera pass utan problem vilket bådar gott för framtiden som brukshund.


Efter att vi kört klart samt snackat igenom dagen gick jag & Cristina en sväng ner till sjön i regnet så att Plupp skulle få lite draghjälp ut i vattnet & pröva på att simma en sväng ... En våt, men välbehövlig promenad blev det innan vi styrde kosan hemåt ...

Av Anna-Karin Malm - 16 maj 2014 20:25

Eftermiddagens lydnadsträning blev bara såååå bra idag med en underbar känsla & attityd hos alla vovvarna ... Detta trots att jag var trött & inte riktigt kände för att träna ... såååå jag hade tänkt mig en kort, kravlös träning bara precis så att vovvarna hade roligt & blev lite aktiverade. Jag & Jane började med att promenera en sväng & sen sätta oss & bena upp vad vi ville ha hjälp med & då började planerna för dagens träning ta form ...


Danni fick börja av mina hundar & eftersom vi ska tävla snart igen ville jag ha hjälp med en tandvisning samt kommendering av linförigheten. Jag började med att värma upp en aning, men Danni kändes märkligt nog i fas så gott som direkt så då var det bara att köra ... Tandvisningen gick finemang, men det är märkligt vad triggad den lille pågen blir av kommendering ... Han låg på lite för långt fram det mesta av linförigheten samt nästanljudade mellan varven ... dock höll han tyst förutom vid språngmarschen där jag fick säga tyst till honom vilket hjälpte finfint. Sen tränade vi på lite på egen hand med bland annat lite mer fotgående i form av fritt följ, läggande & ställande under marsch (som båda var nåt av det bästa Danni presterat), inkallning, apportering, hopp (som funkade aningen bättre idag än sist) & rutan som han verkligen gillar ... Danni är en så underbart rolig hund att jobba med, alltid lika glad & villig att göra vadhelst man ber honom om om han bara kan & förstår vad han ska göra ...    


Sen fick Pi komma ut en stund & idag minsann var hon sååååå härlig att träna med ... Hon formligen flöt fram i fotgåendet & viftade på svansen så den slog i baksidan av mina ben trots att hon gick helt rakt & fint. Hon hittade in i position flera gånger oxå helt utan hjälp. Vi tränade på lägganden & ställande under baklängesgång & idag riktigt stampade hon i framtassarna när jag sa stanna, hon la sig finemang oxå för den delen. Apportering - finfint, hopp - finfint, inkallning med ett lugnt kvarsittande & så ett litet kvarliggande utan problem. Mot slutet fick vi hjälp med några markeringsövningar. Hela fyra rullar hämtade Pi hos Jane, lämnade hos mig & sprang sen till Jane för att få belöning.


Till sist fick Eos komma ut & med henne hade jag bestämt att inte köra några bruksmoment idag utan fokusera en aning på lydnadslydnaden. Såååå vi körde en liten snutt fritt följ, inkallning med ställande & läggande samt med bara ställande (andra gången kom hon lommande efter mig när jag gick ifrån - knäppgöken annars gick det bra), rutan som hon inte riktigt fick kläm på vid första skicket, antagligen för att vi inte hade några rutband & vi haft det nu hur länge som helst, men sen gick det bättre, hopp-apport, vittringsapportering (aningen sakta in samt något litet tugg, men rätt pinne utan tvekan) & fjärrdirigering där hon hade aningen brådis att byta till ny ställning vid ett par tillfällen, men där hon blev djupt fokuserad när jag la en dosa med ett par godbitar på framför henne.


Innan vi for hemåt åkte vi upp till skogen & gick en sväng så alla vovvarna fick springa & busa med varandra ... gött!!!

Av Anna-Karin Malm - 13 maj 2014 18:58

Dagens träning blev vääääldigt lång med många hundar ... Jag hann inte ens sätta mig ner & fika utan tog en fika på stående fot medan Pis spår låg till sig vid ettiden ... Men trots detta känner jag mig himla nöjd med dagens träning ... Alla mina tre blådårar skötte sig med den äran   


Då det hela som sagt drog ut på tiden gick jag ifrån själva söket strax efter tolv för att lägga ett spår till Pi. Jag passade då även på att kissa vovvarna en sväng samt ta mig en snabb fika & då det sen gått cirka 30 minuter bestämde jag mig för att ta Pis spår medan det fortfarande var relativt färskt ... Hon måste ju kunna ta såna spår om hon ska tävla appellen såååå ... Hur som haver så var spåret cirka 600 meter långt med fem pinnar samt en leksak som slut. Vid pinnarna hade jag lagt en torrgodis för att få  henne att stanna upp & markera ... Hon spårade såååå bra idag & var bara lite envis med att inte plocka upp pinnarna ... hon gjorde det dock efter en liten stund - duktig tjej!!! Så klart hade jag lite extra svårigheter i spåret, dels en vinkel precis vid en pinne då vi annars hade hamnat i sökrutan, dels så låg dit & tillbakaspåret väldigt nära varandra vid ett tillfälle vilket man såg att hon registrerade båda gångerna, men ändå valde rätt ... "L"


Eos & Danni fick gå bland de allra sista vovvarna idag så de var rejält laddade ... Min tanke var att låta Danni gå före Eos men eftersom hon fått vänta så länge hade hon gått bananas om hon fått vänta till efter Danni ... såååå hon fick alltså börja av mina ... "L" Eftersom jag var helt slut i huvudet vid detta laget beställde jag fyra figgar rakt på, en figge belönade ej, en matade in & två gjorde jag omvänt lockande vid ... Eos gick som en kanonkula & hittade sina figgar utan problem samt markerade såååå himla finemang ... Efter att hon hittat sina figgar avslutade vi med två finfina tomslag där hon verkligen drog rakt ut ända på djupet & med härlig attityd rakt igenom ... Såååå duktig hon är, mitt lilla hjärta!!!!


Sen var det då Dannis tur. Även han fick fyra figgar rakt på ... Jag klickade när figgarna skulle belöna. Första skicket gick han snett framåt parallellt med stigen så då valde jag att kalla in honom, andra skicket gick han förvisso snett på men han tog sig ut på djupet & hittade sin figge då det blåste framåt längs stigen. Sen gick han riktigt fint på de två följande skicken & hittade sina figgar. På sista skicket stannade han till vid en rotvälta & det såg ut som att han stod & drack ... När han var klar ställde han sig & tittade mot mig precis som att han inte riktigt kom ihåg vad han skulle göra & då sa jag sök till honom ... då drog han vidare utåt & hittade figgen. När vi kollade efter vad han gjort vid rotvältan såg vi att det låg en fastbunden vildsvinsklöv där som någon hade haft till viltspår så det var den han hade stått & dragit i ... Jag förvånar mig att inte Eos brydde sig om den ... 


Innan vi for hemåt gick vi en härlig prommis med vovsegullen så de fick busa & leka lite ... & idag kan man då absolut inte tro att Eos snart fyller nio år för hon var precis lika galen som unghundarna ... Gött!!!

Av Anna-Karin Malm - 12 maj 2014 19:15

Kvällens lydnadsträning blev en våt historia ... inget skoj alls faktiskt ... Såååå det medförde att det mer eller mindre blev en skräpträning för min del ... en aktivering för hundarna som i stort sett inte gav något annat än en våt matte & en liten aning nöjda hundar ... Men, men så är det ibland ...


Eos fick börja träna & vi började med att få hjälp med en grupp till framåtsändandet ... Innan det hann vi med att köra en inkallning med ställande som, trots att hon reste sig & började gå med mig när jag först gick ifrån, gick riktigt bra till slut ... Sen var det då dags för framåtsändandet ... Första sträckan - här gick då Eos snett ... jag blir verkligen GALEN när hon gör så ... Jag kallade på henne & fortsatte från det ställe där hon började gå snett & då gick det aningen bättre ... Andra sträckan - spikrakt, men lite väl snabbt, tredje sträckan - hon tänkte snett, men rätade upp sig & gick rakt samt bröt av fint efter bara några få galoppsprång ... Positivt med dagens framåtsändande var dock att hon varje gång var väldigt snabb att komma på inkallningen ... Sen låg vi plats & tro inte annat än att hon reste sig ... förvisso var det när jag satte mig på en pall som höll på att trilla & jag skrek till, men ändå ... Vi körde oxå lite fritt följ, kryp, fjärrdirigering, metallapportering, hopp-apport & rutan samt lekte lite med target & stolpe i form av en dunk med vatten. Rutan var verkligen dagens höjdare idag ... full speta in & ställde sig sen la sig på mitt kommando ... där valde jag att klicka henne & belöna för den positiva energin i momentet.


Sen fick Pi komma ut & hon var då verkligen på G idag ... Hennes lite avmätta & uttråkade sätt var som totalt  bortblåst ... gött!!! Vi tränade lite frittföljövningar, ingångar, inkallning, sitt-stå-ligg när jag satt framför henne, apportering, target & en hel del lek. Dagens höjdare med henne var nog att hon var så fokuserad trots att både syrran Plupp & kompisen Jacko busade på vars ett håll medan vi tränade ...


Till sist var det dags för Danni & han, den stackaren, fick träna i riktigt ösregn ... Om det tyckte han INTE ... Han blinkade med ögonen hela tiden & var riktigt märktbart besvärad. Därför valde jag att bara köra lite med honom ... Vi körde lite linförighet, framförgående, ställande & läggande, inkallning, apportering & hopp. Dagens höjdpunkt var nog framförgåendet som han gjorde riktigt fint. Vi får jobba på mer med hoppet då han lätt låser sig på huruvida där är en godis på andra sidan eller inte samt gärna vill ha ett extra sittkommando efter att han ätit sin gotta ...


Efter att vi tagit oss en liten fikapaus fick alla vovvarna busa en sväng & som de sprang & busade ... häääärligt!!!  

Av Anna-Karin Malm - 11 maj 2014 21:33

Jag fick lov att stjäla ett par bilder på Pi när vi försöker ställa upp oss av Pis brorsa Mios matte Marie som jag lägger här ...

   

Kanske inte den vackraste av aussies, men jag älskar henne högt & djupt i alla fall ...  & i mina ögon är hon fin.  

Av Anna-Karin Malm - 10 maj 2014 17:30

Idag hade vi valpträff med alla Pis syskon ... Vi började med att träna lite uppletande i skogen, Eos fick visa & Danni fick oxå köra sist av alla, åt lunch & fortsatte sen med att prova på lite agility ... Dagen var alldeles underbar med växlande molnighet & uppehåll samt precis lagom varmt för att inte det skulle bli jobbigt för vovvarna. Givetvis hann vi med att fota lite oxå & sen när de andra började droppa av fick Eos & Danni träna lite lydnad samt agility de med ...



Brorsan Mio på språng ...  


Syrran Iris ...     Syrran Iris ...   Brorsan Albin ...   Brorsan Xit ...   Brorsan Mio ...   Brorsan Xit ...   Lilla Pi ...   Brorsan Mio med sin matte Marie ...   Brorsan Albin med sin husse Mats ...   Kaos vid gruppfotografering ... "L"

Från vänster ... Xit med matte Caroline, Iris & Albin med Albins husse Mats, Pi & Plupp med Plupps husse Andre & Mio med husse Andreas. 

Av Anna-Karin Malm - 9 maj 2014 17:15

Idag bar det av ner till Åstorps BK för lite lydnadsträning med Blådårarna samt Jane & hennes tre galna svartingar. Trots att det inte var särskilt varmt ute, endast cirka 14 grader, blev det vansinnigt kvavt & tryckande på appellplanen & det fullkomligt myllrade av små äckliga flugor i luften & på alla maskrosorna i gräsmattan.


Eos fick börja av mina idag & hon kändes seg & lite konstig tyckte jag ... Jag blir totalnojig varje gång hon är sån & tänker genast att hon är sjuk, men mest troligt berodde det hela på vädret. Hur som helst så var hon inte segare än att hon kunde driva en aning med mig & konstant gå vid sidan om gruppen när jag skickade åt ena hållet medan hon gick rakt & fint åt det andra ... tokstolla. Vi körde även lite fritt följ, inkallning med ställande, kryp & vittringsapportering idag. Vittringen gjorde hon finemang, så även delar av krypet ... Ja hon gjorde en fin inkallning oxå för den delen, men var lite seg i fria följet tyckte jag allt.


Sen fick Danni komma ut & träna lite ... Han fick träna på fritt följ, framåtsändande, kryp, inkallning, ställande & läggande hopp & apportering. Han gjorde det mesta finemang, men har det lite struligt med hoppet för tillfället ... Vi får väl se om vi kan lösa det på ett eller annat sätt men just nu vill han inte hoppa ut om inte det ligger en godbit på andra sidan ... Så har det varit sen den gången en gubbe skrämde honom i samband med hoppet när vi var i Ängelholm & tränade ... trist ... Jag fick även hjälp med en budföring som han så klart fixade alldeles galant ...


Till sist fick även liten Pi komma ut & hon fick träna på "sök-upp-mattes-vänstra-sida-och-sök-ögonkontakt" lägganden & ställande, inkallning, apportering, targetplattan, hopp & en massa lek, bl.a med skrammelflaskorna. Dessutom fick jag hjälp av Jane med budföringsövningar samt tandvisning vilket gick finemang.


Vi avslutade träningen med att låta Pi & Peggy busa med varandra en stund ... de verkligen älskar att leka med varandra trots att de blir sura på varandra mellan varven (mest Peggy på Pi då alltså ... "L")

Av Anna-Karin Malm - 6 maj 2014 21:28

Eftersom jag varit förkyld i två veckor nu & de sista nätterna inte fått sova ordentligt på grund av envis hosta bestämde jag mig för att inte bry mig om att ställa klockan för sökträning idag utan sova tills jag vaknade av mig själv & sen ta det lite lugnt & fara ut i spårskogen en sväng ... Sagt & gjort så tog jag förmiddagen till att softa & åkte vid lunchtid ut i spårskogen med blådårarna.


Vi började med att promenera så vovvarna skulle känna sig nöjda medan jag gick ut spåren. Spåren lades & jag satte mig en stund & lutade mig mot bilen & njöt av tystnaden medan spåren låg till sig en aning ...


Pi fick börja & idag fick hon ett spår på cirka 500 meter med fyra pinnar & en leksak som slut. Spåret började i bokskog (cirka 50 meter) & gick sen i granskog resten av sträckan. Jag provade idag med att sela på henne en bit från spåret & gick sen mot det utan att varken rikta eller visa på nåt vis för att se vad hon gjorde ... Hon sög spåret jättefint & jobbade sen på lugnt, fint & metodiskt hela spåret igenom trots att det var vääääldigt torrt i markerna. Vid pinnarna hade jag lagt godis för att få henne att stanna upp ... Det gör hon gärna nu & de två första pinnarna tog hon dessutom upp utan att jag behövde säga det till henne ... framsteg!!!


Sen var det Eos tur & hennes spår låg i granskog även det med en stigövergång där jag såg folk precis innan jag la ut spåret. Hennes spår var cirka 900  meter långt med sju pinnar samt slut. Även Eos spårade finemang idag men det märktes att hon blev torr i näsan för den nästsista pinnen, en liten skogspinne, fick hon inte riktigt styr på ... Hon kände vittringen av den, men kunde liksom inte riktigt lokalisera den & gav till slut nästan upp. 


Till sist fick Danni ta sitt spår, ett kort spår på cirka 200 meter med 2 pinnar samt slut. Hans spår låg dock i bokskog vilket ju är lite extra svårt. Även han spårade finfint idag & hittade sina pinnar samt slutet.


Innan vi for hemåt tog jag ut vovvarna & sköt lite ... Sammanlagt fyra skott sköt jag & efter första skottet lekte vi lite samt de fick vars en godbit. Efter andra skottet fick de några godisar var, efter tredje skottet kommenderade jag ligg & sen fick de leta lite godis & vid fjärde skottet hade jag lagt dem innan ... Danni reste sig förvisso när jag sköt, men jag står ju så nära dem & han blev inte rädd eller låg på nåt vis, han vill bara komma en liten bit extra ifrån skottet. Efter detta sista skottet fick de oxå leta lite godis & sen avsluta med lite lek ... Ingen som helst påverkan på någon av dem blev det ... Eos är ju 110% skottfast, men Danni har ju tyckt det är jobbigt med skott, men fixar det alltså utan problem nu även om det blir flera skott i rad ... Pi har ju inte så mycket skottvana ännu, men brydde sig inte ett smack hon heller trots att det ju blev hela fyra skott under kort tid ... gött!!!    

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6
7
8
9 10 11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards