annaayaeos

Alla inlägg under januari 2017

Av Anna-Karin Malm - 14 januari 2017 21:30

Efter nästan en veckas träningsuppehåll i och med terminsstart & fysioterapeutbehandling av Danni for vi till Råådalens BK för lite lydnadsträning ... Vi började med en skön promenad tillsammans med Maria & Jane & deras mudisar & lilla fröken Asta innan vi la upp träningen & satte igång ...


Pi fick börja av mina två & vi startade med en platsliggning som blev ganska orolig då hunden på Pis ena sida satte sig upp hela tiden & blev lagd flera gånger av en människa som är helt okänd för Pi & hunden på hennes andra sida ställde sig upp ett par gånger. Trots detta låg Pi stadigt kvar, men när jag gick in till henne slickade hon sig om munnen & skakade lite så hon var ju klart påverkad ... Sen körde vi på med lydnadsträningen ... Jag & Pi tränade fotgående med stegförflyttningar, vändningar på stället & svängar i språngmarschen & hon var på som bara den & för det allra mesta även i rätt position ... Inkallning med & utan ställande (jag kan konstatera att bakombelöning stör mer än det gör nytta & att hon har väldigt lätt för att stanna snabbt även ute när hon väl är beredd på det), ställande under marsch med knatande runt henne (detta kan hon ... iaf andra gången när jag påmint henne om att stå stilla när jag passerar henne), konen (något lite bättre, men detta får vi jobba med för att få henne att springa tillbaka även om hon inte får bekräftelse av mig), apportering (hon vibrerade när jag kastade, pep till när hon startade & grep apporten utan nämnvärd fördröjning trots att det var en lånad apport), tungapport (4 kg - helt okej med lätt galopp på invägen), rutan (något svårt att hitta in i mitten ... kanske pga att den stod intill en vägg med lite agilityhinder lutade mot den), hopp-sitt (finfint med hjälp av target), hopp-apport (första gången vi provade det & Pi ansåg att man kom snabbare fram till apporten om man sprang bredvid hindret samt att det är betydligt lättare att springa bredvid hindret än att hoppa det när man har en apport i munnen), kryp (såååå jäkla snyggt, hon formligen rinner fram), framåtsändande (riktigt, riktigt bra ... lite snett på första sträckan men inom gruppen som bestod av två människor & helt okej tempo med fint avbrytande) fjärrdirigering (kort avstånd för att befästa uppstudset på sittet ordentligt) Det som gjorde mig gladast vid dagens träning var dels det faktum att det var 110% fokus hela tiden & dels att hon var sååååå pepp ... wiiiieee!!!


Sen fick Danni komma ut ... Även han var duktig & gjorde sitt bästa ... dock inte helt lätt när det kommer en livsfarlig mopstik & ska tigga godis av hans matte ... "L" Vi tränade fotgående med stegförflyttningar & vändningar under språngmarsch, inkallning med & utan ställande, konen (samma som med Pi, måste fördröja tiden efter rundingen innan jag bekräftar/berömmer), framförgående (finfint första sträckan, på andra sträckan drog han snett mot konen), apportering (med lånad, lite annorlunda apport men ändå hur fint som helst), rutan (problem med att stanna inne i rutan igen, måste träna stadga i rutan), ställande under marsch & gå runt honom (mycket svårt om du frågar Danni), sättande under marsch (mycket svårt även det, måste liksom stanna till på första kommandot för att verkligen förstå vad matten säger & SEN sätta sig på andra kommandot, hur kommer man ifrån det hyfsat lätt?) kryp (hur fint som helst), hopp-sitt (finemang med hjälp av godistarget) & fjärrdirigering.


Jag längtar redan till nästa lydnadsträning för oj vad skoj det är när vovvarna är så pepp & glada ... :)   

Av Anna-Karin Malm - 8 januari 2017 21:42

Dagen ägnades åter igen åt sökträning ... Det bjöds på äkta skånskt vinterväder med typ 5 cm snö, några minus & ishalka på sina ställen under snön ... Lägg därtill en väg upp över åsen som varken var plogad (vilket iofs inte riktigt behövdes) eller sandad & en granskog med snödropp, vars ljud är förvillande likt en ekorres framfart uppe i trädtopparna så har ni scenariot framför er ...    Nåväl riktigt så illa var det kanske inte, men hälften av Blådåreligan visade sig definitivt inte från sin bästa sida idag "L"


Danni var först ut av mina idag & startade med att inte gå ut på djupet uppför backen mot ena hörnan & missade då den figge som låg i en bur där ... men snäll som jag är skickade jag om honom så han inte skulle gå miste om det goda ... & då minsann hittade herren figgen ... Sen skulle han ut mot andra hörnan som var tom & DET skulle han då INTE ... Jag fick skicka om honom hur många gånger som helst & inte förrän jag skickade om honom halvvägs ut i rutan gick han ut på djupet ... & blindmarkerade på den bur som stod där (öppen, men han hade ju så klart inte tid att kolla efter ordentligt när jag tvingat ut honom ... typ) Sen gick resten något bättre, men det blev några stopp där han ställde sig & spanade upp mot trädtopparna i förhoppning om att fy syn på en liten söt ekorre eller två förmodar jag ...

 

Sen var det Pis tur & var hon laddad eller var hon laddad? Det är såååå skoj när hon verkligen vill & inte luften går ur henne så fort hon har haft figgekontakt & idag gjorde jag lite av en favorit i repris sen i tisdags ... Två dolda figgar på ca 30 meters djup som lekte när hon kom fram på den sidan där var vind (såååå lite vind, men uppenbarligen räcker det med den minsta lilla vindpust för att hon ska få vittring) & två figgar som rörde sig utåt i rutan med hennes leksak släpande efter sig på den andra sidan ... Hon var så hon vibrerade inför varje skick & hade full fokus på figgen & leken när hon hittat dem ... Härligt!

 

En liten promenad i ensamheten hann jag & vovsegullen oxå med innan vi for hemåt i skymningen ... för ja vi höll på nästan hela dagen :)

Av Anna-Karin Malm - 6 januari 2017 09:45

Dagen bjöd på strålande väder med sol & som mest 6-7 minus ... Lägg därtill barmark & du har den perfekta utedagen (om man har tillräckligt med varma kläder förstås).


Vi började dagen med en skön morgonpromenad på cirka 2 timmar tillsammans med kompisen & hennes två goldenpojkar. Sen var det bara till att slänga i sig lite mat innan det bar vidare till Ängelholms BK för lite lydnadsträning tillsammans med en aussieägare som jag förvisso pratat med på fb några gånger, men aldrig träffat tidigare ... Mitt nyårslöfte att erövra nygamla platser samt ta nya (& nygamla) kontakter med folk jobbas alltså på ... "L" Cirka 3,5 timmar nördade vi in oss i lydnadsträning & extra glad är jag över att Pi verkar ha samma nyårslöfte som jag ... Inte nån form av osäkerhet i mötet med denna nya människa ... kanske, kanske börjar lilla fröken bli vuxen till slut ...


Danni fick börja träna idag eftersom han ju bara fick en liten snutt med träning igår ... Vi tränade lite fotgående med kommendering (han var klart störd av mina termobyxor som fladdrade lite) inkallning, framåtsändande, hopp-sitt, apportering, rutan, konen (där jag försökte dra på klick/beröm till han påbörjat sträckan mot mig), ställande med runtgående (där vi måste jobba mycket med stadgan), kryp & säkert nåt mer som jag inte kommer ihåg nu "L"


Sen var det Pis tur & hon var riktigt ordentligt på hugget ... inte störd alls över att hon inte varit i Ängelholm sen Eos dog & inte heller över att det ju faktiskt fanns en ny människa på planen som dessutom pillade på hennes apporter & så ... Vi tränade fotgående, inkallning, framåtsändande (där hon på första sträckan blev störd över att jag tog fram hennes kampis mitt i allt & började stanna till & glo bakåt, andra sträckan gick desto bättre), rutan, konen (som hon gärna fastnar vid när jag inte berömmer/klickar), dirigeringsapportering, vittringsapportering (hon blev inte störd av att det inte var jag som la ut apporter & pinnar), ställande under marsch, kryp (superduperfint, hon bara rann med), hopp-sitt, tungapportering (som vi inte har tränat på en evighet & då aldrig "på riktigt" utan endast med lek, men det fixade hon heeelt okej) & säkert nåt mer som jag inte kommer ihåg nu ... "förvirrad"


Lite socialisering blev det oxå innan vi for hemåt i form av liten promenad tillsammans med alla fyra vovsegullen.

Av Anna-Karin Malm - 5 januari 2017 20:32

Idag var det riktigt bistert ute ... som högst nådde termometern upp till minus 6 grader trots att solen sken ... Vinden var kall men på sina ställen var det riktigt skönt trots den låga temperaturen. Efter trädgårdspinkelink & frukost åkte vi till Segrahallen för lite lydnadsträning ... Dock hade vi en massa att tjattra om innan vi kom igång med träningen så det blev inte så långa pass per hund vi hann med, men vad gör väl det när man har trevligt?


Pi & jag blev genomkörda i nya klass 1 & jag insåg att med lite slipande på detaljer har vi ett riktigt fint program om allt stämmer ... Hon är en pärla den där lilla vovven, en riktigt bra förståelse & vilja att göra rätt & jobba bara inget hon upplever som obehagligt stör henne ... Men det blir färre & färre grejor som hon upplever som obehagligt faktiskt ... gött!!!

Fritt följ - här behöver vi främst jobba med backandet, men även lite på positionen i vänsterhalterna.

Ställande - trots att vi bara precis har börjat träningen med att jag går bakom henne & rundar henne där stod hon blixtstilla hela tiden. Dock tog hon ett par steg efter mitt kommando så det måste vi jobba med så hon får tillbaka sitt fina tvärstopp.

Inkallande - i måndags tränade vi på inkallande med ställande från ligg & därför (antar jag) var hon aningen tveksam i tempot i början av sträckan idag.

Läggande - snabbt läggande, nema problema.

Rutan - fint tempo, distinkt ställande, medvetet dk med knäböj från mig när jag la henne eftersom vi precis börjat med läggandet i rutan.

Apportering - apporten hamnade intill väggen, men det är inga bekymmer för fröken ... dock något tveksam i gripandet eftersom det inte var hennes apport annars helt okej.

Fjärrdirigering - första gången jag står på fullt avstånd. Inget framåtskuttande alls, första sitt finemang, läggandena finemang men på andra sittet fick jag säga sitt två gånger.

Hopp - plättlätt med endast "återhopp" ju.

Konen - Fint ut & runt men när jag inte berömde henne där stannade hon & började putta på konen med nosen så jag får träna på att hålla inne med beröm, klick bit för bit för att hon ska fatta att om jag inget säger ska man skynda tillbaka till mig.


Sen fick Danni komma in & köra & eftersom Pis program tog längre tid än jag trodde hann jag inte med det jag tänkt mig = köra igenom även han i nya klass 1 ... sååå vi tränade på med lite av varje ... Fritt följ med fokus på stegförflyttningar & vändningar på stället, inkallning med ställande, rutan, vanlig inkallning, apportering, konen, ställande, sättande & läggande under marsch (han har svårt för att stå stilla när jag ska gå runt honom & sättandet är himla trögt att få till) & fjärrdirigering med ett par stå oxå.


När vi tränat klart åkte vi till Tingvalla & gick en promenad tillsammans med Camilla & Solveig & deras hundar ... Pi fick en ny kompis (tror jag, hon hatade honom i början, men sen sprang de tillsammans) & Danni var rädd att bli nersprungen av tre galna golden & en galen tollare så han höll sig mestadels vid min sida ... förutom när vi gick inne i skogen & Pi jagade sin nyfunne vän då var han bara tvungen att valla dem lite grann.

Av Anna-Karin Malm - 4 januari 2017 21:28

Jaha, det är väl lika bra att smida medan järnet är varmt ... Vi sätter upp årets mål på en gång så vi har nåt att arbeta mot ... Vårt övergripande mål blir att ha roligt, träna för att vi alla ska må bra & njuta av att vi har varandra oavsett resultat. Efter att det har känts lite si & så med de nya reglerna har jag nu, sen de äntligen blev satta börjat tycka att det ska bli roligt & spännande med lite förnyelse ...


Dannis mål 2017

Klara anlagstestet i viltspår

Starta minst en öppenklass i viltspår

Bli godkänd i lägre klass sök

Starta nya klass 2 i lydnad

Träna personspår med pinnar med tanke på start i lägreklass spår

Tävla nosework

       

Pis mål 2017

Ta LD1

Starta nya klass 2

Klara uppflyttning från lägre klass spår

Bli godkända i högre klass spår

Tävla nosework

Få till söket så vi så småningom kan starta i lägre klass sök

       

Av Anna-Karin Malm - 3 januari 2017 21:00

Dagens träning bestod av sökträning tillsammans med Jane & Maria ... Vädret var väl inte det allra mest charmerande, men det var iaf uppehåll det mesta av dagen ... Danni & Pi var med & vallade rutan & fick sen sitta & vänta på sin tur medan Jane & Maria körde sina hundar.


Pi fick gå först av mina två & vi fortsätter vårt projekt "lär-dig-älska-figgen" genom att figgen har finfina kampleksaker i långa snören som de leker med när hon kommer ut. Hon kan ju det där med sök, men eftersom hon är så pass osäker med folk vill hon helst ha mig med sig ut direkt som stöd & det funkar ju inte ... Såååå idag var det tydlig, men inte så stark vind från ena sidan in mot stigen ... På den sidan låg Maria gömd & när Pi kom ut lekte de med leksaken till jag kom ut & då fick hon godis. På den andra sidan stod Jane bakom ett träd & när jag skickade Pi tog hon sig utåt i rutan med leksaken hoppande bakom sig. Två skick per sida fick hon & på det andra skicket på vindsidan missbedömde jag var Maria låg så jag skickade henne för tidigt i rutan = hon fick ingen vind på figgen. Detta löste hon dock genom att först studsa rundor & se om hon kunde se nån springa utåt i rutan, sen börja springa inåt mot mig, men vända några meter från stigen för att ta sig ut i vittringsfältet & plocka figgen ... En självklarhet med en sökhund kan det tyckas, men med en Pi, som egentligen har tyckt att det där med figgar är himla onödigt, var det ett stort framsteg ... yeah!!!


Sen fick Danni komma ut & han fick fyra figgar samt två planerade tomslag ... Dock fick jag skicka om honom ett par gånger på vindsidan eftersom han endast gick knappt halvvägs ut & där konstaterade att nä, det finns ingen figge här ... meeeen efter några omskick surnade han till & gick ut på djupet på ett fint tomslag. Ena figgen låg på vääääldigt långa 50 meter uppe på en sten & den tog han klockrent. Ja det gjorde han iofs med de andra figgarna oxå ... han är en klippa den där lille grabben.


Efter fika & genomgång gick vi en promenad tillsammans innan vi for hemåt.  

Av Anna-Karin Malm - 2 januari 2017 19:45

Sådär ja då är årets första träningsdag avverkad & vi har hunnit med både uppletande, långpromenad & lydnadsträning ...


Jag & Camilla åkte till Hermanssons för att köra ett uppletande och sen ta oss en promenad i det fina vädret ... Vi började med uppletandet & både Danni & Pi fick fyra prylar utlagda, en i vardera bakre hörna & två lite klurigt gömda cirka halvvägs ut i rutan. Vi körde på Camillas prylar eftersom Pi ibland kan ha en ischue med andras prylar ...


Danni var först ut av mina hundar & han sprang som en galning, hittade prylen i ena hörnan på första skicket men sen blev det tydligen svårt ... extra störning blev det oxå med en gammal träningskompis som kom promenerandes & tvunget skulle kors genom rutan med sin lösa hund. Detta hade sen Danni svårt att släppa, men det gick så småningom & han fick hämtat in resten av prylarna.


Sen fick Pi köra & hon hittade prylen i den hörna som de andra hundarna hade haft svårt att gå till omedelbart. Hon hittade två prylar till men fick det sen svårt med den sista prylen som låg i andra hörnan. Hon gav dock inte upp & lyckades hitta den till sist ... Extra skoj var att hon inte tvekade att ta prylarna trots att det ju inte var våra så det verkar som att den iden har flugit ut ur hennes huvud igen ... skönt.


Sen gick vi på en promenad som visade sig bli cirka 2,5 timme lång ... härligt!!!


Efter middag & lite vila for jag & Pi ner till boulehallen för lite lydnadsträning. Jag har inte riktigt hittat min struktur i lydnadsträningen efter Eos bortgång än, men snart nog så ska det väl komma tillbaka hoppas jag. Jag lovade tyst mig själv ikväll att jag ska börja anteckna vad jag ska träna & hur det har gått framöver igen så att jag kommer ihåg från gång till gång vad som gått mer eller mindre bra samt mina tankar.


Vi började med gruppmoment, först sitt i grupp med koppel & sen platsliggning. Under platsliggningen sköt de lite raketer utanför hallen så vi fick lite gratis skotträning inkluderad i platsen ... men det var inget som störde lilla fröken. Sen körde vi på parallellt med varandra så vi fick till en hel del störning. Pi fick träna på fotgående med stegförflyttningar & vändningar, inkallning med ställande samt en vanlig inkallning, stå, sitt & ligg under marsch med fokus på stadgan när jag gick runt bakom, apportering & metallapportering, hopp-sitt, runda, rutan, fjärrdirigering & lite saktagående. Noteras kan att hon fattade inkallning med ställande bums så det ska vi nog inte träna för mycket med tanke på fartsänkning när det finns förväntan på stå.

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards