annaayaeos

Alla inlägg under augusti 2012

Av Anna-Karin Malm - 10 augusti 2012 10:15

Efter helgens intensiv träning med rejäl förkylning i kroppen har jag legat lågt på träningsfronten & endast tränat lite varje dag hemma, i trädgården eller inne ... & så på promenaderna så klart ... Eos tycker det är såååå skojsigt nu när jag fokuserar mer på att försöka störa henne att hon tigger mig om träning så fort jag rör mig inne i huset ... Hon bjäfsar till & tar ett par steg mot den plats i vardagsrummet där vi brukar träna våra inomhuspass ... "L" Hon har även blivit mer uppmärksam på promenaderna igen nu när "vad som helst kan hända" ... Tänk vad jag har kommit ifrån det de senaste åren ... Förr höll jag alltid på med en massa såna här grejor under promenaderna ... Såååå nu är det skärpning på den fronten igen ...


Det vi tränat på hemma är framför allt kryp med utlagt godis, bra attityd i positionen vid min sida, vittringsapporteringen & metallapportering med högre intensitet. På promenaderna har jag tränat en del på olika belöningssignaler & infört kommandot bus för när jag tar fram en leksak.




Av Anna-Karin Malm - 6 augusti 2012 11:00

Fjärrdirigering med bakåttänk ...

Eos klurar på vad jag vill att hon ska göra för att få godisbiten jag har i handen ...


 

"Jag tror att jag vet" tycks hon säga ...


 

"Du vill att jag ska sätta mig bakåt" ...


 

SötDanni ...


 

Mera SötDanni ...


 

Danni pussar på Anne ...


 

Anne & Danni tittar & lär ...


 

Danni VILL ...


 

"VAD ska jag göra för att få den där godisbiten dreggel, dreggel" ...


 

Dannis specialitet ... Apport med vacker tass ...


 

"Vi tränar mer matte" ...


 

Sötaste Danni ...


 

Danni & Anne kollar in fler övningar ...


 

Jane & Isa gör sig redo för nästa "dans" ...


 

Jane & Isa får instruktioner av Eva ...


 

Isa vet minsann hur man kopplar av ...


 

Jane visar sig från sin bästa sida ...


 

Anne & Bella tränar apportering ...


 

Platta Bella ...


 

Kaxe & Kati på väg från konen till rutan ...


 

Kaxe spanar in Eva ...


 

Kaxe & Kati leker ...


 

Kaxe på språng ...


 

Kaxe i profil ...


 

"Men kasta då" tycks Kaxe tänka ...


 

Kito ...


 

Ckutta & Lena leker flygande hunden ...


         

Av Anna-Karin Malm - 5 augusti 2012 21:36

Såååå då var även dag 4 av 4 för Eva Bodfäldt avklarad ... Vädret var växlande molnighet & runt 20 grader varmt ... Luftfuktigheten var hög & fram emot eftermiddagen kom det liiiite regn oxå ... När jag var på väg hem kom det rejält med regn & jag är sååå tacksam för att vi klarat hela helgen utan oväder ...


... Vi tjuvstartade dagen med att köra upp i skogen vid Solhaga & lägga spåra samt ta en promenad ... Bara jag & blådårarna då alltså ... Danni fick gå sitt spår först & i mitt förvirrade, förkylda tillstånd hade jag glömt hälften av min strategi med hans spårträning vilket resulterade i ett cirka 300 meter långt spår utan apporter innehållandes tre vinklar samt råttan som slut ... meeen utan utlagt godis i spåret ... Trots det spårade han såååå bra!!! han höll sig finfint i spårkärnan, tog vinklarna kanon & hade ett bra tempo hela vägen ... gött!!!


Eos spår var väl si sådär 500-600 meter långt med uppletande av spåret, snusdosa efter cirka 50 meter, fem apporter samt slut samt ett gäng vinklar varav en rejäl spetsvinkel. Två av apporterna låg i lite "besvärlig" terräng, en i högt gräs & en i blåbärssnåren. Spårandet var det inga som helst problem med ... hon sög spåret åt rätt håll utan några som helst tveksamheter & sen släpade hon runt mig ... Spetsvinkeln var så klockren att jag rycktes tillbaka i samma stund som jag klapp snitseln som satt där ... De två apporter som låg i högt gräs & blåbärssnår var hon dock inte riktigt klockren på ... Hon markerade att hon hade doft på dem, men ville helst fortsätta istället för att bemöda sig med att leta upp dem ... speciellt tydligt var detta på den första som då låg i högt gräs. Den som låg i blåbärssnåret låg som sista apport innan slutapporten & den var hon mer benägen att kämpa för att hitta.


Eftermiddagen ägnades åt mer träning för Eva & idag valde jag att låta henne titta på Eos metallapportering ... Den vanliga apporteringen har hon ju hyfsat tempo i med galopp åt båda hållen &

det har hon tidigare haft med metallen oxå, men efter att i princip enbart tragglat med tungapporten det senaste året där hon inte riktigt mäktar med att galoppera in har hennes tempo även på metallen ändrats till trav på invägen ... inte riktigt optimalt ... Tips jag fick var att jag, så småningom, ska ta hennes matskål & placera ut den nånstans & sen ska hon få springa till den i samma stund som hon galopperar in mot mig med metallen i munnen ... Vi provade idag med att jag hade godis att locka med, men det ökade inte hennes tempo märkvärt. Då provade vi med att jag lekte med henne, bände loss henne från kamptrasan & droppade iväg apporten ... Sen var det bara till att vänta tills hon sprang ut & grep den & i det ögonblicket klicka/ge bussignal & springa från henne med kamptrasan så hon fick kämpa för att komma in till min vänstra sida & leka med mig där ... Detta upprepade vi några gånger & det verkar funka ... Givetvis ska man låta henne springa en bit längre innan hon får bussignalen så småningom alternativt låta henne springa mot en externbelöning istället för till mig. Vi provade även på att Eva störde henne med en skål med godis precis när hon skulle gripa ... Då ställde hon sig först & skällde på henne ett bra tag innan hon grep apporten ... hon fick klick & sen springa efter mig & leka två gånger & varsågod kommando & springa till Eva & få godis en gång när hon gjorde det hon skulle trots denna störning.


Vi tittade även lite till på rutan enligt det konceptet jag skrev om i fredags ... Eva störde precis utanför rutan & Eos skulle in i rutan utan att bry sig om henne ... Hon skulle kämpa & springa in i rutan ... En gång funkade det, en eller två gånger sprang hon mot Eva & hennes godisskål & den sista gången sprang hon knappt alls ... Så då bröt vi efter att ha hetsat henne mot det godiset hon missade i rutan ... Här kan man med fördel sätta Eos åt sidan & låta Danni springa in i rutan & ta godiset innan hon får gå till bilen en stund ...


Andra matnyttiga saker som andra valde att jobba med idag ... Det var mest repetition från föregående dagar, men en sak som var ny var hur man kan öka värdet på konen som finns med både i rutanmomentet & dirigeringsapporteringen i elitlydnaden. Det är viktigt att hunden känner det värdefullt att springa till konen lika mycket som den vill till rutan/ut till apporterna såååå ... Tipset var att lägga nåt som hunden gärna vill ha bakom konen ex. gott godis i en skål/på en snusdosa. Sen kan man ta in störning på vägen & om hunden bryter sin linje där se till att den inte får belöningen bakom konen. Man kan även köra med konkurrens till det som finns vid konen & OM hunden inte gör sitt yttersta ska människan sno åt sig godiset & visa lång näsa till hunden ... Det får hunden att kämpa bättre nästa gång.


Sammanfattning på det vi fått oss till godo i helgen ...

1. Lär in olika signaler för godis hos dig (ex. gott), lek hos dig (ex. bus), extern leksak/godis (ex. varsågod) & lek/godis hos annan person (ex. marsch).

2. Se till att alltid ha en positiv känsla i magen när du tränar/tävlar din hund ... om du känner av besvikelse, irritation eller annan negativ känsla bryt träningen/tävlingen för att inte lägga detta på hunden.

3. Se på din träning med humor, ha nära till skratt ... skratta åt hunden & försök dra den vid näsan ...

4. Låt hunden räcka "fuck you" åt dig, låt den tro att det är DEN som tvunget vill utföra en sak på ett visst vis & inte du.  

5. För att undvika slentrian & tristess hos hunden ... öka INTE på längden av moment utan utsätt hunden för störningar så den tvingas koncentrera sig bättre. Med det får den som regel oxå ett bättre tempo.


Det finns säkert mycket, mycket mer som jag glömt här i mina anteckningar, men det kommer efter hand det är jag säker på ... Hur som haver känner jag att min glädje & entusiasm över lydnadsträningen har kommit tillbaka efter denna helgen ... Nu jäklar ska jag, Eos & Danni ut på tävlingsbanorna & ha skojigt samt visa alla andra var skåpet ska stå ... "L"

Av Anna-Karin Malm - 4 augusti 2012 18:49

Såååå då var ännu en träningsdag över & även denna dag bjöd på vackert väder & runt 20-22 grader varmt ... perfekt hundträningsväder med andra ord. Idag var det vår grupps tur att träna för Eva på eftermiddagen, men jag kom lite tidigare ändå för att kolla lite på vad den andra gruppen fick för tips till sina hundar. Den stunden fick mina blådårar sitta med & titta & på lunchen gick jag en sväng med dem för att sen sätta Danni i bilen medan Eos fick köra sitt pass ...


Idag valde jag att låta Eva titta på Eos fjärrdirigering då hon (Eos alltså) vid skiftena stå-sitt, ligg-sitt samt sitt-ligg låser bakbenen & vid skiftena sitt-stå stå-ligg samt ligg-stå låser frambenen. Det är inte optimalt då det generar i att hunden på något vis förflyttar sig framåt eller bakåt från utgångspunkten beroende på vilka skiften samt i vilken ordning skiftena kommer i ... Dessutom tycker jag att Eos "tänker" lite väl mycket i detta moment  & är en aning långsam ... t.ex matar hon sig upp & ner mellan ligg & sitt ... Tipsen jag fick var 1. Låt någon hålla henne i sträckt koppel (bakom henne), denne person drar en aning i kopplet & så fort Eos lutar sig bakåt det minsta ska man belöna för hennes bakåttänk (den som står bakom belönar). Sen börjar man lägga in förflyttningarna oxå där. 2. Stå nära henne med handen med godis i framför hennes näsa/haka. Hon måste flytta sig från godiset (bakåt) för att få belöning. Belöning kan med fördel ligga även bakom henne så hon får vända sig om & ta den belöningen för att öka hennes bakåttänk.


Även Danni fick vara med & träna idag & med honom valde jag att låta Eva titta på 1. Fria följet som Danni gärna flyter ut i sidled i ... Tipset vi fick var att använda externbelöning framför honom samt förflytta sig i sidled åt höger runt denna belöning. Klick & belöning från externbelöningen när han aktivt söker sig efter mig i förflyttningen. 2. Apporteringen där vi ju framför allt har problem med avlämnandena. Tipset var även där en markbunden externbelöning & så klick när han håller apporten i munnen & sen får han själv spotta ut apporten & ta godiset ... Detta kan man även göra  under rörelse ... att han går vid min vänstra sida, får apportbocken medan vi går & sen klick & externbelöning. Man fortsätter med att försöka peta ut apportbocken ur munnen på honom & belönar att han håller kvar på samma vis som ovan. Eva sa att man kunde jobba mycket med störningar även på Danni fast han är känslig & väldigt lätt att störa. Viktigast här är att störningen aldrig får uppfattas som obehaglig för honom samt att man aldrig får lov att känna irritation om han "går på" störningen & bryter det han ska göra ... Detta gäller förvisso alla hundar, men kanske extra viktigt med en hund som Danni.


Andra tips & ideer jag ska prova med Eos är


1. Krypet - man lägger ut en massa olika godis på marken & sen ska hon krypa runt, förbi osv dessa godisar. När hon kryper bra får hon ta en av dessa, men det är viktigt att hon kan nå den belöningen utan att resa sig upp alternativt att jag sträcker mig efter en av godisarna & ger till henne. Detta får hunden att tänka neråt i krypet samt att man aldrig bör sätta hunden upp efter avslutat kryp utan låta den ligga kvar, gå ur position & kalla sig till den alternativt kasta iväg en godbit & säga varsågod.


2. Framåtsändandet - Öva med störning framför hunden men den ska ändå bibehålla saktamarschen/bryta vid brytpunkten. Om hunden tenderar snedda t.ex till höger, ställ en godisskål där alternativt en människa som lockar på den så den vill undvika att ens titta åt det hållet.


3. Inkallning med ställande - Lär hunden att t.ex runda en stol/ett träd etc. kalla på den & skicka den mot en externbelöning istället för att säga stanna - säg varsågod/ut mot externbelöningen. Detta får hunden att stanna snabbare då den tänker bakåt. Man kan ha belöningar både bakom hunden, vid sidorna längs inkallningssträckan & bakom sig själv & sen ska hunden gå till den belöning man bestämmer & när man bestämmer det.


Av Anna-Karin Malm - 3 augusti 2012 21:32

Så, då var dag två på vårt träningsläger för Eva Bodfäldt avklarad ... Dagens väder var runt 20-22 grader samt växlande molnighet = hyfsat bra hundträningsväder ... Vår grupp hade förmiddagen till vårt förfogande med Eva & eftermiddagen fick vi antingen sitta & titta på den andra gruppen eller roa oss med nåt annat ...


Eos var första hund ut på morgonen & hon hade höööga förväntningar, inte minst eftersom hon fått sitta i bilen medan jag tränade en aning med Danni innan de andra kom. Det första momentet jag valt att låta Eva titta på var rutan. Eos springer för det mesta till rutan & för det mesta i hyfsat samlad galopp ... Ibland hamnar hon dock utanför rutan & ibland, speciellt om man har flera repetitioner, så går hon ner i trav på sin väg mot rutan ... Detta visade vi då för Eva ... allt i tur & ordning ... "L" Sen satte Eva upp tre olika rutor med belöning utlagd i två av dem. Jag hade Eos i kopplet & tanken är att Eos ska dra mig till rutan ... att hon ska få känslan av att hon verkligen kämpar för att komma till den roliga rutan så snabbt som möjligt. Inne i rutan ger jag stannakommando & belönar henne ... OM hon kämpat på vägen dit/gått rakaste vägen ... Om hon inte går rakaste vägen bryter man & provar vid en annan ruta/från ett annat håll. Om hon inte kämpat tillräckligt väl klappar man om henne/ säger att hon var duktig, men att man vet att hon kan bättre & gör om på nästa ruta/från ett annat håll. När vi gjort detta några gånger fick jag gå bakom stugan medan de flyttade runt rutorna & belöningarna, sen var det dags att prova med störning ... Först stod Eva bara ett par meter innan rutan, precis bredvid den tänkta linjen rakt in i rutan & sa, "vilken duktigt liten hund" lr nåt sånt ... Det brydde sig Eos inte om & då sa mina "kära" träningskamrater till henne att mat i alla dess former är den absolut största störningen Eos kan få ... Sååå mina "kära" träningskamrater försåg Eva med en stooor burk med godis som hin stod & viftade med precis utanför rutan ... De första två gångerna bröt Eos sin väg mot rutan & misslyckades ju då = ingen belöning, men den tredje gången for fan i henne & hon drog för allt vad tygeln höll till rutan utan att ägna Eva & godisburken en blick.


Andra gången det var min tur valde jag att få lite hjälp med vittringsapporteringen. Eva hade, så klart, en annan metod än den jag provat på ... men det är alltid värt att prova på ... det förstör ju inget ... Sååå en hög med pinnar las ut "kl 12" & "den" pinnen la jag ut & begravde under gräs & plattade till runt omkring med stor möda & mycket intresse för pinnen "kl 6". Eos fick sitta & titta på vad jag gjorde & hon såg lite bekymrad ut första gången när jag skickade henne mot den begravda pinnen & den stora högen med pinnar låg bakom henne men hon jobbade fint med näsan & hittade sin pinne. Belöningen (för min del klicket) bör komma när hon fortfarande letar efter pinnen, aktivt använder sin näsa & får vittring på pinnen ... alltså innan gripandet. Sen flyttades den ensamma pinnen vidare närmare & närmare "kl 12" Enligt Eva så gömde hon så gott som alltid "den" pinnen medan "fel" pinnar låg synliga. Detta, menar Eva på, kan med fördel tränas i skogen där det ju är betydligt lättare att gömma pinnen.


Efter lunchen åkte vi några stycken upp i skogen & tränade sök med våra jyckar ... Eos fick åtta figgar & ett oplanerat tomslag & Danni fick sex figgar ... Båda hundarna gick riktigt fint & det trots att Danni både fick nya figgar & ny mark ... Tilläggas kan att Eos var sitt gamla vanliga jag igen ... Gött!!!


Och ja ... jag börjar mer & mer tro på det Christel sa till mig i tisdags att Eos kände av mitt missnöje & min irritation när hon började med att strula vid förstahörnan & att det berodde på det att hon fortsatte sitt strul med att inte alltid gå ut på djupet samt att hon blev så trött mot slutet ... Du är allt bra klok du Christel!!!

Av Anna-Karin Malm - 2 augusti 2012 21:15

Idag bar det av till Markaryd & Solhaga för den första av fyra dagars träningsläger för Eva Bodfäldt ... Idag var det förvisso bara föreläsning på kvällen, men vi körde upp lite tidigare & åkte ut i skogen för att träna lite grann. Det var extremt varmt & kvavt så istället för att lägga ett rejält spår till Eos & ett till Danni körde vi, efter att ha gått en promenad uppletande.


Eos fick fem prylar, ett i var & ett av de bakre hörnen, ett mitt på bakre baslinjen & två mitt i rutan nånstans ... & inte märkte jag av nån värme här inte ... Hon jobbade på såååå fint såååå fint & plockade alla fem prylarna utan några problem. En aning aning tugg på något av föremålen fick hon dock, men vem kan vara perfekt???


Danni fick utmaningen att leta upp fyra prylar idag, ett i vardera av de bakre hörnen samt två mitt i rutan nånstans & även han jobbade såååå bra. Han bara älskar att få jobba med näsan & det är en fröjd att se hans arbetsglädje när han springer där ute & jobbar för fullt. Han var idag även hyfsat duktig på avlämnandena & sprang inga extrarundor alls. Dock satt jag ner när han kom in med prylarna.


När vi var klara med uppletandeträningen bar det av tillbaka till Solhaga & den stundande föreläsningen. Det Eva hade att säga kändes dels spännande, dels helt galet ... Eva menar på att vi ska utmana våra hundar mer & utsätta dem för störningar som gör att de ibland misslyckas med uppgiften & på så vis inte får sin belöning. Detta ska få hunden förbannad & ge den jävlar anamma att göra momentet ännu bättre & utan att låta sig störas för att få sin åtråvärda belöning. Att folk ska stå inne på planen & vifta med godis när jag kör med Eos utan att hon ska tappa koncentrationen känns ganska otroligt ... Men, men, vi får la se hur det går imorgon när vi ska träna våra hundar då ...


Eva menar oxå på att vi ska lära in så många olika belöningar som möjligt & om man t.ex har en hund som inte gillar att kampa ska man visa den godis & sen "tvinga" den att kampa för att få sin godisbit ... Det där med att lära hunden olika belöningar har jag ju gjort med Danni som inte var sååå intresserad av kamp från början. Nu uppskattar han det nästan mer än godisbelöningen ... När det gäller Eos kan man ganska säkert säga att hon uppskattar alla sorters belöningar från beundran, klapp i händer, röstebelöning, kel & gos, leksaker i alla former till godis/mat i alla former ... Det hon älskar mest av allt är dock mat & godis i alla former ... Konstigt nog har hon, trots att hon är den mest matfixerade hund som trampat denna jord, godis som är godare & godis som är liiiite mindre gott ... man märker alltså nyanser där ... Inte när hon väl får belöningen men när hon kämpar för att få den.

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards