annaayaeos

Alla inlägg den 5 augusti 2012

Av Anna-Karin Malm - 5 augusti 2012 21:36

Såååå då var även dag 4 av 4 för Eva Bodfäldt avklarad ... Vädret var växlande molnighet & runt 20 grader varmt ... Luftfuktigheten var hög & fram emot eftermiddagen kom det liiiite regn oxå ... När jag var på väg hem kom det rejält med regn & jag är sååå tacksam för att vi klarat hela helgen utan oväder ...


... Vi tjuvstartade dagen med att köra upp i skogen vid Solhaga & lägga spåra samt ta en promenad ... Bara jag & blådårarna då alltså ... Danni fick gå sitt spår först & i mitt förvirrade, förkylda tillstånd hade jag glömt hälften av min strategi med hans spårträning vilket resulterade i ett cirka 300 meter långt spår utan apporter innehållandes tre vinklar samt råttan som slut ... meeen utan utlagt godis i spåret ... Trots det spårade han såååå bra!!! han höll sig finfint i spårkärnan, tog vinklarna kanon & hade ett bra tempo hela vägen ... gött!!!


Eos spår var väl si sådär 500-600 meter långt med uppletande av spåret, snusdosa efter cirka 50 meter, fem apporter samt slut samt ett gäng vinklar varav en rejäl spetsvinkel. Två av apporterna låg i lite "besvärlig" terräng, en i högt gräs & en i blåbärssnåren. Spårandet var det inga som helst problem med ... hon sög spåret åt rätt håll utan några som helst tveksamheter & sen släpade hon runt mig ... Spetsvinkeln var så klockren att jag rycktes tillbaka i samma stund som jag klapp snitseln som satt där ... De två apporter som låg i högt gräs & blåbärssnår var hon dock inte riktigt klockren på ... Hon markerade att hon hade doft på dem, men ville helst fortsätta istället för att bemöda sig med att leta upp dem ... speciellt tydligt var detta på den första som då låg i högt gräs. Den som låg i blåbärssnåret låg som sista apport innan slutapporten & den var hon mer benägen att kämpa för att hitta.


Eftermiddagen ägnades åt mer träning för Eva & idag valde jag att låta henne titta på Eos metallapportering ... Den vanliga apporteringen har hon ju hyfsat tempo i med galopp åt båda hållen &

det har hon tidigare haft med metallen oxå, men efter att i princip enbart tragglat med tungapporten det senaste året där hon inte riktigt mäktar med att galoppera in har hennes tempo även på metallen ändrats till trav på invägen ... inte riktigt optimalt ... Tips jag fick var att jag, så småningom, ska ta hennes matskål & placera ut den nånstans & sen ska hon få springa till den i samma stund som hon galopperar in mot mig med metallen i munnen ... Vi provade idag med att jag hade godis att locka med, men det ökade inte hennes tempo märkvärt. Då provade vi med att jag lekte med henne, bände loss henne från kamptrasan & droppade iväg apporten ... Sen var det bara till att vänta tills hon sprang ut & grep den & i det ögonblicket klicka/ge bussignal & springa från henne med kamptrasan så hon fick kämpa för att komma in till min vänstra sida & leka med mig där ... Detta upprepade vi några gånger & det verkar funka ... Givetvis ska man låta henne springa en bit längre innan hon får bussignalen så småningom alternativt låta henne springa mot en externbelöning istället för till mig. Vi provade även på att Eva störde henne med en skål med godis precis när hon skulle gripa ... Då ställde hon sig först & skällde på henne ett bra tag innan hon grep apporten ... hon fick klick & sen springa efter mig & leka två gånger & varsågod kommando & springa till Eva & få godis en gång när hon gjorde det hon skulle trots denna störning.


Vi tittade även lite till på rutan enligt det konceptet jag skrev om i fredags ... Eva störde precis utanför rutan & Eos skulle in i rutan utan att bry sig om henne ... Hon skulle kämpa & springa in i rutan ... En gång funkade det, en eller två gånger sprang hon mot Eva & hennes godisskål & den sista gången sprang hon knappt alls ... Så då bröt vi efter att ha hetsat henne mot det godiset hon missade i rutan ... Här kan man med fördel sätta Eos åt sidan & låta Danni springa in i rutan & ta godiset innan hon får gå till bilen en stund ...


Andra matnyttiga saker som andra valde att jobba med idag ... Det var mest repetition från föregående dagar, men en sak som var ny var hur man kan öka värdet på konen som finns med både i rutanmomentet & dirigeringsapporteringen i elitlydnaden. Det är viktigt att hunden känner det värdefullt att springa till konen lika mycket som den vill till rutan/ut till apporterna såååå ... Tipset var att lägga nåt som hunden gärna vill ha bakom konen ex. gott godis i en skål/på en snusdosa. Sen kan man ta in störning på vägen & om hunden bryter sin linje där se till att den inte får belöningen bakom konen. Man kan även köra med konkurrens till det som finns vid konen & OM hunden inte gör sitt yttersta ska människan sno åt sig godiset & visa lång näsa till hunden ... Det får hunden att kämpa bättre nästa gång.


Sammanfattning på det vi fått oss till godo i helgen ...

1. Lär in olika signaler för godis hos dig (ex. gott), lek hos dig (ex. bus), extern leksak/godis (ex. varsågod) & lek/godis hos annan person (ex. marsch).

2. Se till att alltid ha en positiv känsla i magen när du tränar/tävlar din hund ... om du känner av besvikelse, irritation eller annan negativ känsla bryt träningen/tävlingen för att inte lägga detta på hunden.

3. Se på din träning med humor, ha nära till skratt ... skratta åt hunden & försök dra den vid näsan ...

4. Låt hunden räcka "fuck you" åt dig, låt den tro att det är DEN som tvunget vill utföra en sak på ett visst vis & inte du.  

5. För att undvika slentrian & tristess hos hunden ... öka INTE på längden av moment utan utsätt hunden för störningar så den tvingas koncentrera sig bättre. Med det får den som regel oxå ett bättre tempo.


Det finns säkert mycket, mycket mer som jag glömt här i mina anteckningar, men det kommer efter hand det är jag säker på ... Hur som haver känner jag att min glädje & entusiasm över lydnadsträningen har kommit tillbaka efter denna helgen ... Nu jäklar ska jag, Eos & Danni ut på tävlingsbanorna & ha skojigt samt visa alla andra var skåpet ska stå ... "L"

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards