annaayaeos

Alla inlägg under oktober 2013

Av Anna-Karin Malm - 19 oktober 2013 20:30

Dagens träning var förlagd till området kring Snuvestuan, längst inne på Vargadalsvägen ... Ett finfint område som tyvärr blivit delvis förstört sen en stor del av det blev kalhygge för ett tag sen ... Nåväl, efter lite överläggande samt förklarande för de andra två om var man kan gå samt vilka "gränser" vi skulle rätta oss efter för att inte råka klampa in i varandras spår började vi lägga ut spåren. Jag paxade kalhygget till Eos då jag inte spårat kalhygge med henne på länge nu. Pi fick ett krångligt spår med en spetsvinkel, en övergång över vägen där vi hade knatat rundor en liten stund tidigare samt slutet ovanför en brant (det sista var nog iofs mest krångligt för mig). Till Danni la jag ett litet spår som korsade en stig samt passerade ett äldre par som satt & fikade ... "L"


Pi fick ta sitt spår först & gudars skymning vad den hunden kan spåra ... Gulle ... Hon hade inga som helst problem med vare sig spetsvinkeln, apporterna eller övergången över vägen ... När hon passerade vägen tittade hon inte ens upp utan fortsatte målmedvetet i spårkärnan ... duktig tös!!! Hela spåret gick bara såååå bra & hon plockade med sig apporterna & blev sååå glad när hon hittade sin leksak i slutet av spåret ... Underbart!!!


Sen fick Eos ta sitt spår ... Det tog ett tag innan hon fäste ordentligt i spåret vilket gjorde att hon flaxade en del i början men sen gick det finemang ... Tre vurpor & en missad apport senare hittade hon slutet ... Hennes spårförmåga kan man då inte klaga på, men ett något moderatare tempo kan jag absolut tänka mig iaf när vi spårar på knöliga kalhyggen ... "L" Såååå OM jag någon gång skulle komma på tanken att spåra med Eos på kalhygge frivilligt igen ... påminn mig om dagens alla vurpor tack ...


Danni spårade kalas även han & det märktes inget alls på honom att det knatat folk i hans spår ... Apporterna fick han med sig oxå ...


Innan vi for hemåt för att åka på kalas gick vi en härlig promenad i höstvädret ...  

Av Anna-Karin Malm - 18 oktober 2013 20:15

Eftermiddagen veks åt lydnadsträning & idag var det bara jag & Jane som tränade ... sååå lugnt & skönt när det bara är vi två tycker jag ... Sen är det ju så klart minst lika roligt när man är många. Hur som haver så hann vi, förutom själva lydnadsträningen, med såväl promenad innan & efter träningen samt ett skott ... Idag hade jag alla tre ute & det var nema problema ... Ja förutom att  jag glömde att dra upp hörselkåporna så jag trodde att trumhinnan skulle sprängas när skottet brann av förstås ... "L"

Av Anna-Karin Malm - 15 oktober 2013 19:00

Dagen har tillbringats i Laholm tillsammans med Pis uppfödare ... Vi började med att spåra med våra jyckar & jag fick mig då ett spår med lite utmaningar i till Eos ... Häääärligt!!! Spåret började ute på ett fält & gick sen in i skogen där Crissie efter bara några meter tjoade till mig, sa att där var taggtrådsstängsel & undrade om hon skulle vända igen & lägga spåret någon annanstans ... Det tyckte dock inte jag så hon knatade in i skogen ... När vi sen tog spåret visade det sig att hon fått passera taggtrådsstängslet två gånger samt ett fårastängsel en gång ... det sistnämnda hittade Eos dock en väg runt bara några meter vid sidan om spåret ... Spåret gick även tvärs igenom björnbärssnår men vad gör väl det om man älskar att spåra? Vi kom hur som haver runt spåret med en taggad Eos i ena änden av linan & en flåsande matte i den andra ... Alla pinnarna fick vi med oss oxå ... hurra vad Eos är bra ...


Pi fick ett fältspår & det var länge sen vi spårade på fält ... skoj ... Idag fick hon en leksak, tre pinnar & sin slutleksak i slutet av spåret ... Hon spårade galant det mesta av spåret, men på en sträcka var hon okoncentrerad & lite hög i näsan ... Jag trodde att hon var trött, men på sista sträckan fick hon bättre målmedvetenhet igen så det har säkert varit något som störde henne där. Apporterna tar hon efter lite uppmaning om man lägger en godisbit ovanpå dem så hon stannar upp & äter den först ... Härligt!!!


Även Danni fick sig ett litet spår på fält vilket innebar att jag inte kunde markera ut pinnarna ... Detta gjorde att han missade en apport men tog den andra samt slutet ... Spårade gjorde han helt okej tycker jag ... Även Danni Boyse kan ju ...


Sen bar det av hem till Crissie för lite mat & tittande på stamtavlor & aussies i största allmänhet ... Tiden sprang iväg så vi knappt hann i tid till kvällens kurstillfälle ... De stackars vovvarna fick bara en kort promenad innan kursen började ... Temat för kvällen var störning samt lek ... Pi fick störning i form av en människa som låg intill hindret när hon hoppade så hon hoppade över även människan, en leksak som dinglade till vänster om henne medan hon skulle gå fritt följ, en krypande människa framför henne när hon satt i position & skulle ha kontakt med mig samt att jag blev utklädd i skidglaögon & en konstig stor hatt i form av en krabba. Det hon klarade bäst var när jag var utklädd & det hon klarade sämst var när den där människan kröp snabbt framför Pi ... Då trodde jag att hon skulle nypa människan i ändan av ren & skär upphetsning. Vi provade även några olika lekövningar ... Bland annat att vi var fyra stycken som stod i en box, en i varje hörna & så lekte jag med Pi, tog bort leksaken & riktade henne mot nästa person som i sin tur gjorde likadant ... Detta upprepades till hon var tillbaka & lekte hos mig. Tyvärr råkade en av deltagarna hålla fast Pi lite för hårt & länge i halsbandet så hon nästan fick panik & sen var ju inte den personen så rolig längre ... Jag tänker mig att utveckla detta leksätt till en variant där hon, efter att personen hon leker med blir passiv ska landa hos mig & så är det jag som skickar henne till nästa person. Vi fick även prova på en lekövning som man kan använda för att få in rätt tänk till dirigeringsapportering. Tre likadana leksaker, kasta en åt höger & en åt vänster, skicka sen mot en av sakerna & när hon tagit den ta fram leksak nummer tre för att få in henne.


En liten liten lydnadsträning blev det för Eos & Danni oxå efter kursens slut ... Allt för liten dock om ni frågar dem ... "L"

Av Anna-Karin Malm - 14 oktober 2013 09:15

Åååååh vilken känsla att ha förmånen att träna inomhus en gång i veckan nu under vintern ... Att det sen dessutom är varmt & skönt & tar cirka fem minuter för mig att åka dit gör ju inte saken sämre ... sååååå skönt!!!!


Kvällens övningar var en aning oplanerade & jag kände väl mest att jag ville testa på hallen samt hinna prata med alla som ska träna med oss ... vi har ju ett gäng som tränar innan oss, ett som tränar efter oss & så vi tre som tränar tillsammans ... Allt ska ju synkas & vi har bara 1½ per gäng om tre på oss ...


Nåja jag fick iaf klart för mig att Pi hade riktigt svårt för att koncentrera sig efter att jag tagit ut henne ur bilen & gått raka vägen in på ett nytt ställe & direkt börjat träna, precis som jag anade. Med Danni gjorde jag precis likadant, just för att testa av, & bad där om en tävlingsmässig entre samt lite kommendering på linförigheten & där fick jag bekräftat för mig att han minsann kan även om han hamnar på ett alldeles nytt ställe ... härligt. Eos var som vanligt totalt okomplicerad & jobbade på utan en tanke på att hon var på ett nytt ställe ... Behöver jag säga att jag älskar den hunden & hennes positiva attityd till livet & träning? 


Efter att sista gänget tränat klart gick jag in på planen en liten sväng igen med Pi & denna gången, efter att ha varit inne i hallen & minglat, gick det hur bra som helst ... "L"


Nästa veckas träning ska planeras in i minsta detalj för att jag verkligen ska hinna utnyttja varje sekund av min tid ... Innan vi åkte hemåt gick aussieligan samt liten söt Danni Boyse en liten promenad runt kvarteret vilket uppskattades ordentligt ... det är ju såååå många goda dofter i byn ... "L" 

Av Anna-Karin Malm - 8 oktober 2013 08:45

Efter en hel månads uppehåll från söket med Eos var det så äntligen dags att träna lite sök idag ... Nu har ju hennes antibiotikakur avslutats & hon känns betydligt piggare, ohalt & mindre stel igen så jag är i princip hundra på att hon haft erlichia precis som mina aningar sa mig innan jag besökte veterinären.  Dagens väder var alldeles underbart med solsken & varmt för årstiden ... Gött!!!


Medan rutan vallades gick jag ut spåret till Pi så det skulle kunna ligga till sig medan jag hjälpte till & figgade på några hundar ... Efter en dryg timme fick så Pi gå sitt spår som idag var cirka 500 meter långt med tre leksaker samt två pinnar med en frolic på sig. Pi spårade, som vanligt, alldeles utmärkt, stannade & lekte med leksakerna & fick sen godisbelöning för det, stannade till vid pinnarna & åt upp frolicbiten & tog sen pinnen i munnen när jag bad henne om det för att sen få sin godisbelöning ... Det tar sig, det tar sig ... "L" Fröken hade bra tryck genom hela spåret ... det är såååå roligt att spåra med henne ... hon är en precis lika stor spårstjärna som storasyster Eos alltid varit ... Häääärligt!!!


Mina hundar fick köra sina sökövningar mot slutet av träningspasset & Eos fick börja. För henne hade jag lagt upp dagens övningar med fokus på markeringarna så hon fick sammanlagt sex figgar, två som matade henne in till stigen, två med omvänt lockande & två där hela gruppen knatade ut till figgen & knatade in mot stigen igen medan hon skällde ... Hon var idag jätteduktig tycker jag ... Bara en aningens tendens att pendla vid en figge med omvänt lockande där hon inte såg mig pga att ett stengärde blockade hennes synfält & jag var tyst ända tills jag kom ut till figgen, men hon hade ingen som helst tendens till att lämna figgen inte ... Det märktes dock på henne att hon inte är i full kondition då hon blev rätt flåsig & trött mot slutet ...


Sen var det Dannis tur. Idag fick han sex figgar & två planerade tomslag ... Fokus låg på att han ska gå ut åt ena hållet trots att han sett en figge gå ut åt det andra ... Att jag sen valde att lägga de figgarna han INTE sett på medvindssidan försvårade övningen betydligt så vi fick några grunda slag men han gick ut efter ett par försök & fick då sin vinst. Han fick även till några riktigt fina tomslag med bra djup & där han jobbade bakåt i rutan. Han jobbade såååååå bra idag så jag blev alldeles jättelycklig ... duktiga, duktiga Danni Boyse.


En liten promenad tillsammans med bästaste Jane fick vi till oxå idag innan det var dags att bege sig hemåt för att tanka lite mat & sen bege sig till Laholm för kvällens kurs med Pi ... Hon blir väl härdad den lilla madammen & orkar förvånansvärt bra med långa dagar ... Det är precis som att hon blir mer träningsbar ju mer hon får göra innan ... "L" Kvällens kurstillfälle var ett träningstillfälle utan inbjuden instruktör så vi tränade på lite av varje av det vi kan ... vilket ju inte är så mycket i dagsläget ... "L"

Av Anna-Karin Malm - 7 oktober 2013 06:45

Ikväll var det vår sista utomhusträning på måndagar på ett tag ... Nu väntar boulehallen fram till och med februari ut & det ska bli alldeles underbart ... Men, men ... kvällens väder var finemang & så länge det är det så funkar det ju kanoners att träna utomhus oxå så klart. Ikväll hade vi bra med störning från såväl allmänlydnadskurs som agilityträning, men det var inga som helst problem för våra vovvar ... härligt!!! Då jag tyvärr slarvat med mina uppdateringar & väntat en heeeel vecka har jag glömt exakt vad jag tränade & hur det gick, jag kommer bara ihåg just det att de höll fokus fint alla tre & det är ju inte illa ... "L"

Av Anna-Karin Malm - 6 oktober 2013 06:30

I helgen har vi inte haft någon planerad träning alls ... däremot har vi passat på att träna lite från & till i trädgården vilket jag brukar slarva med ... Tänk att nåt som är så lätt & tidssparande som att ta ut hundarna en & en i vår fina trädgård ska vara så förbenat svårt att ta sig för att göra ...


Nåja, hundarna uppskattade hur som haver mitt tilltag så nu MÅSTE jag bli bättre på att ta tillvara dessa små stunder ... Eos fick bland annat krypträning, framåtsändande light (då sträckan inte riktigt räcker samt att jag inte satte upp några gubbar) & apportering. Danni fick bland annat ställanden & lägganden under marsch, apportering, kryp & framförgående. Pi fick bland annat träna på boxen, apportering & fritt följ.

Av Anna-Karin Malm - 4 oktober 2013 09:00

Dagens träning var förlagd till Bjuvs BK ... Jag var för en gångs skull i tid & hann med att rasta samt ställa i ordning gubbarna till framåtsändandet innan vi gick igenom vad vi ville ha hjälp med.


Jag beställde en liten kedja med Danni & han var då även först ut av mina hundar ... Kedjan bestod av:

  • Tävlingsmässig entre
  • Tandvisning
  • Framförgående
  • Fritt följ
  • Apportering
  • Läggande under gång
  • Inkallning

Entren & tandvisningen gick finemang, framförgåendets första sträcka gick oxå bra men sen låg det en liten plastmugg på andra sträckan som han drog snett mot för att sen stanna vid = extra kommando sen kunde han heller inte stanna där utan gick mot mig. Fria följet är jag relativt nöjd med, men han hade någon lite vidare sväng & så ville han skälla i språngmarschen även idag, men han tystnade när jag sa tyst till honom. Apporteringen var klockren, likaså läggandet under gång förutom att jag gjorde ett litet dk för att kunna se om han la sig. Inkallningen var inga som helst problem den heller ... Guldgossen äääälskar verkligen att få jobba ...   


Sen fick Eos komma ut & med henne körde jag fritt följ som gick finemang, inkallning med ställande två gånger där hon stannade aningen bättre första gången, kryp där jag provade att göra det tävlingsmässigt ... första sträckan kändes bra, andra var hon en aning luftig på. Tungapportering - bra, vittringsapportering där jag idag valde att inte gömma rätta pinnen vilket gjorde att hon tog fel pinne båda gångerna ... Jag vet dock inte om hennes luktsinne är nedsatt på grund av antibiotikan, vilket det mycket väl kan vara för hon jobbade länge & väl innan hon bestämde sig. Vi fick även till lite framåtsändandeträning ... fyra sträckor idag som alla var raka & fina genom gruppen. Åt en hållet även efter gruppen, men åt andra hållet drogs hon mot en kon som stod vid sidan. Hon hade väl bråttom på de första två sträckorna & bröt först precis efter gruppen så hon blev lite lång. På de andra två sträckorna valde jag att lägga in ett stannakommando & sen sakta för att få ner henne vilket inte verkade påverka henne negativt idag iaf ... "L"


Till sist fick då Pi komma ut & hon var helt galen ... Hon hade jättesvårt för att koncentrera sig & sprang mest en massa rundor tycker jag. Fria följet funkade inte alls idag utan hon tappade så gott som genast nästan varje gång vi provade. Någon enstaka gång fick vi till en fin start. Vi tränade även boxen samt apportering, stadga i sittandet & liggandet, lägganden & lite övningar med metallapporten ...

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27
28 29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards