annaayaeos

Alla inlägg under september 2013

Av Anna-Karin Malm - 13 september 2013 10:00

Idag var det så dags för Eos & Dannis årliga vaccination. Såååå då passade jag på att göra lite annat oxå när vi ändå skulle dit ju ... Först & främst fick alla tre väga sig & deras matchvikter för dagen var enligt följande: Eos 21.6 kg, Danni 7.6 kg & Pi 11.9 kg. Sen var det till att gå in på undersökningsrummet & prata med djurskötaren som fick en styck aussievalp klättrandes på sig ... Efter en stund kom veterinären & då hoppade Pi upp på honom av glädje ... underbara hund ... Eos & Danni som har varit med i gemet lite längre var lite mer måttligt roade av att se honom men det är inga problem med dem heller, de låter sig kollas & så utan problem. Veterinären fick kolla igenom Eos lite extra då jag tycker hon har varit tröttare än vanligt ett tag nu & jag befarar att hon åter igen smittats av erlichia. Att hon sen har haft cirka en miljon fästingar i sommar samt haltat lite av & till på höger fram gör att jag blir ännu mer misstänksam ... såååå veterinäre böjde på alla benen & kunde konstatera att hon var lite stel på just höger fram samt lyssnade på lungor & hjärta & kollade lite i ögonen & så & konstaterade att allt annars verkade heeeelt okej. Såååå han tyckte inte att det var riktigt lönt att ta fästingprover då Eos ju haft erlichia två gånger innan utan skrev istället ut 20 dagars antibiotika till henne ... detta innebär att Eos inte får tävla förrän tidigast den 16 oktober, men huvudsaken är ju att hon blir pigg & kry igen ... Hoppas nu bara att detta hjälper så det verkligen ÄR detta & inget annat, värre ... Även Pi fick sig en liten koll då Eos ju råkade dra ut/ bryta av två av hennes valphörntänder för att par veckor sen & jag var osäker på huruvida det satt några rester kvar nu när de nya tänderna kommer fram ... På ena sidan lyckades jag ricka ut det som satt kvar i morse, men på den andra sidan var jag osäker på om allt verkligen var ute. Veterinären tyckte dock det såg fint ut & trodde absolut inte att det fanns nåt kvar ... Såååå sen var det bara att vaccinera de stora & som vanligt var de kolugna medan de blev stuckna ... När sen Veterinären kom in igen med receptet på Eos medicin var Pi ännu lyckligare & hoppade & studsade på honom trots att hon inte var såååå nöjd med att vi höll fast henne & rotade i hennes mun en liten stund tidigare ...  "L"


Efter veterinärbesöket åkte vi upp till skogen & gick en skön runda i det vackra höstvädret. Målet var Lönshus, ett ödetorp som ligger mitt ute i skogen med stora fina ängar runt sig där hjortarna går & betar & två kräftdammar där varma vovvar kan svalka sig ... Där stannade vi en stund & bara njöt av stillheten & tystnaden ... ja jag iaf ... vovvarna sprang & badade, lekte samt letade godis. På vägen hem passade vi på att plocka lite svamp medan Pi hoppade & studsade runor precis hela tiden ... vilken energi den damen har ... 

Av Anna-Karin Malm - 10 september 2013 12:15

Dagens kurstillfälle var ett träningspass med deltagarna på kursen, utan instruktör ... Då det var vajsing med belysningen där vi var förra tisdagen så blev det ridhusträning ikväll ... Kul att se hur liten Pi reagerade på det ... lr ja hon var ju precis som vanligt, inga problem med ridhus här inte ... gött att veta!!! Idag klockade vi vår träning vilket ju gör passen mer effektiva samt att man får bra pauser mellan varven.


Dagens träning med Pi bestod av lek med trasor samt lånade pip-kong-bollar, apporteringsövningar, fotövningar, budföringsövningar a la byt plats samt lite snabba lägganden. Även idag imponerade liten & mest av allt imponerades jag av att hon kunde hålla fokus när vi jobbade trots att hennes älskade uppfödare & systeryster satt bredvid & tittade på ... Även idag visade hon prov på att ha förstått fotkommandot & hon blir verkligen, verkligen glad när man säger det ... "L"

Av Anna-Karin Malm - 10 september 2013 11:45

Ännu en underbar höstdag har tillbringats i sökskogen ... Dagens tänkta ruta var förlagd ute på ett kalhygge, men eftersom jag inte gillar tanken på att ha ett gäng galna sökdårar rusandes runt på ett kalhygge med alla pinnar & all bråte där finns så övertygade jag mina träningskamrater om att vi skulle ta den "omöjliga" rutan istället. Denna rutan har en avstängd grusväg som stig & har på ena sidan bokskog med en slänt uppför till den från vägen samt höga berg & djupa dalar på andra sidan ... Det är RIKTIGT brant på sina ställen, men inte farligt brant för hundarna ... om det är det för oss tål väl att diskuteras ... Hur som haver så kan man lugnt påstå att jag var genomsvettig redan efter att ha vallat rutan "L" Mina hundar gick sen som andra & tredje hund så jag fick väl inte såååå mycket andhämtning däremellan ... att jag sen figgade både för förstahunden samt för de efterföljande jyckarna gjorde att jag var rätt trött i mina ben när vi väl var klara med dagens övningar. Nåja, nog klagat & över till dagens övningar ...


Eos startade av mina två & idag hade jag tänkt mig figge på varje skick med fokus på markeringarna ... tre olika sätt skulle figgarna & jag agera på 1. Jag kör med omvänt lockande på vägen ut, figgen klickar när Eos biter i såväl skall som blick efter att jag varit framme & försökt locka bort henne, alternativt när jag är på väg ut, men Eos ser helgalen ut ... "L" 2. Figgen klickar efter cirka 20 bra skall med spikad blick & ger en dosa med godis för att sen mata in henne på stigen med en andra dosa. 3. Alla som befinner sig på stigen går ut till figgen & passerar denne & Eos för att sen ge sig av tillbaka mot stigen igen, så även jag ... Figgen klickar & belönar när Eos biter i skallet med spikad blick antingen när vi är på väg ut eller när vi passerat. Min tanke var tre figgar per sida med dessa tre varianter. Tyvärr blev det inte riktigt så då jag inte fick ordentligt besked om var figgarna låg så Eos fick till några tomslag istället för att hitta figge i mitten på ena sidan ... förvisso riktigt fina tomslag, men inte det jag tänkte träna ... såååå den figgen fick flytta fram mot slutet av rutan & så blev det istället fem figgar ... Nåja, det gick ju iofs bra det med & speciellt glad är jag idag över att Eos bet i trots att hon inte såg mig alla gånger samt att hon inte gav upp när den ena figgen inte märkte att vi varit ute vid henne & vänt förrän låååångt efter ... Eos gick riktigt upp i falsett, men avvek inte & slutade inte skälla ... sååååå bra jobbat av henne ... mitt lilla   


Sen var det Dannis tur & detta ÄR verkligenen svår ruta för en sån liten påg ... Trots det jobbade han på kanonkalas ... faaaast han ville inte gå ut i ena hörnan först då det stod en hund från andra guppen & gapade bara några meter från vår hörna, men när jag hade skickat på andra figgen hade den hunden flyttats & då gick det bättre ... En aning svårt att ta sig ut nån gång så jag fick gå en bit utåt i rutan & skicka om hade han men han jobbade sååååå bra ... En gång smet han till och med för mig & drog rakt över stigen & letade figge efter att ha fått vind på den medan vi var på väg ut på stigen ... "L" ... Sammanlagt sex figgar fick den lilla skithunden.


Innan vi for hemåt fick Pi sig ett litet spår oxå ... annars hade hon väl blivit tokig kan jag tänka ... Hon spårade, som vanligt, kanonkalas & hittade sina fyra dosor med godis samt hade såååå skoj med sin spårslutsleksak!!! En liten promenad hann vi oxå med så klart ... 


Av Anna-Karin Malm - 9 september 2013 12:49

Härligt höstväder = spårväder ... Såååå jag tog vovsegullen & körde upp i skogen för att lägga vars ett spår till dem ... Medan spåren låg till sig passade jag på att gå en promenad med dem så de fick rasta av sig ordentligt innan de skulle släpa runt sin stackars matte i skogen vars en sväng.


Väl tillbaka fick Pi börja då hon annars går helt i taket ... OM Eos är spåridiot är Pi 3 gånger så galen i att spåra, jag lovar!!! Dagens utmaning för henne var ett 350-400 meter långt spår med lite vinklar & svängar inne i granskogen med fyra dosor med godis samt favoritleksaken utlagda. Fast om det verkligen blev en utmaning vet jag inte precis då Pi bara tuffade på, stannade vid godisdosorna & fick godiset där för att sen tuffa vidare ... Inte märktes det att hon blev trött på något vis & inte märktes det att hon tyckte det var svårt heller för den delen. Roligt att notera var att när hon vid något tillfälle följde med vinden ut i sidled från spårkärnan rättade hon sig ganska omgående & gick tillbaka till spårkärnan för att fortsätta jobba där ... kanonkalas tycker jag!!!


Sen fick Eos komma ut & hennes spår var 500-600 meter långt & låg mestadels i bokskog, men en liten passage genom en grandunge i början blev det oxå. Till henne hade jag lagt ut fem pinnar, varav en glasspinne samt slut & ett antal vinklar varav två var spetsvinklar. Även Eos jobbade på så in i & fixade spåret galant samt hittade pinnarna även om hon fick jobba hårt för att hitta glasspinnen ... "L" Roligt att notera när det gäller hennes spår var att hon, vid uppletandet av spåret, gick cirka tre meter bakspår innan hon självmant & mycket bestämt vände & gick åt rätt håll ... Hon tänker, min lilla stjärna ... :)


Sist ut var Danni som fick ett spår i appellklasstuk med två pinnar samt slut & två vinklar på det. Även hans spår gick i bokskog. Han spårade jättefint de två första benen men på det tredje var han ganska yvig & flackade hit & dit över spåret. Det KAN bero på att det gick på & nära en stig & att det kanske rent av hade gått någon där efter att jag lagt spåret ... vem vet? Pinnarna stannade han fint vid, men han behöver uppmaning för att ta upp dem ... "L" Roligt att notera var att han vid en vinkel i medvind ville följa med vittringen över ett stengärde = Min store, lille man bangar inte för lite naturhinder inte ... "L"

Av Anna-Karin Malm - 9 september 2013 11:00

Kvällens träning blev en våt historia då regnet fullkomligt vräkte ner större delen av tiden vi tränade. Det hindrade dock inte mig från att träna ... ja eller rättare sagt, det är ingen ursäkt för två träningssugna aussies & inte för en liten sheltiepojke som tror att han är en aussie heller för den delen ... Såååå det var bara att bylta på sig regnkläderna & bita ihop ...


Pi fick börja träna & idag kändes det att något hade hänt med lilla fröken bus ... Hon har helt plötsligt blivit stor & kan & vill väldigt mycket & gör samtidigt fler & fler saker helt rätt ... uuuunderbart. Kvällens träningspass bestod av fotposition samt startaövningar i fria följet där hon helt plötsligt har fått en grym kommandoförståelse ... Hon studsade upp på mitt kommando & dansade sen fram de få stegen vi tog innan hon fick belöning ... Vi tränade även på apportering där hon nu faktiskt börjat vända upp & röra sig mot mig sen hon tagit apporten ... stort plus på den ... Lite lägganden som inte blev sååå bra i regnet samt bakbenskontrollsövningar & byteslekar hann vi oxå med innan liten fick gå & sätta sig i bilen.


Näste man på tur var Danni som inte gillade att det regnade i hans ögon när vi gick fot ... Stackaren gick & blinkade & blinkade & blinkade så vi körde bara ett vääääldigt kort pass med fritt följ idag. Jag fick hjälp med en budföring som han förvisso utförde finemang, men han skällde på mottagaren som råkade vara en av hans favortsökfiggar ... "L" Vi tränade även inkallning, framförgående/framåtsändande, apportering samt lägganden & ställanden under marsch ... ett litet försök till kryp hann vi oxå med men han var inte såååå glad över att ligga & trycka sig mot den vattenfyllda gräsmattan så det hoppade vi snabbt ifrån ... "L"


Sist ut var Eos som inte alls var nöjd med just det arrangemanget vill jag lova ... Stackaren ...   Tyvärr började det mörkna så smått & eftersom jag var våt in på bara kroppen samt inte orkade gå in& tända upp planen för en liiiiten stund så blev hennes träning inte heller så värst omfattande idag. Vi tränade iaf lite fritt följ, kryp med vinkel som gick hyfsat bra, endast en liten tendens till att lätta när hon fick bråttom i svängen, inkallning, framåtsändande som gick bra tre gånger av fyra ... ja förutom då att fröken hade en aning bråttom förstås & en helt vanlig apportering där hon hade såååå fin fart såväl ut som in ... "Nöjd matte"



Av Anna-Karin Malm - 6 september 2013 09:30

Dagens träning avverkades på Åstorps BK redan på förmiddagen vilket var skönt med tanke på att det blev rejält varmt innan vi var klara ... runt 23 grader var det när jag körde hemåt efter träningen ... Efter att ha hjälpt mina träningskompisar med lite kommendering satte jag igång att träna med mina tre blådårar. Givetvis fick Pi, som var mäkta upprörd över att ha fått vänta, börja. Med henne tränade jag fotposition samt starter, Apporteringsövningar som inte gick såååå bra idag, ett par gånger bara sen var det inte så mycket intresse ... kanske pga att hon just nu tappar sina kindtänder? Vi tränade även lek med byt grej samt spring & hämta, pallen med bakbenskontroll som hon har fattat riktigt, riktigt fint samt tandvisning i form av kör in nosen i min kupade hand som hon oxå börjat fatta. Sen tränade vi lite lägganden med blandat resultat samt ett försök till kvarsittande som inte alls funkade ... "L" Kom sen i efterhand på att hon ju sitter hur fint som helst när hon väntar på varsågod vid maten så jag får väl lägga ner en dosa med en gotta på & börja träna stadgan efter det ...   


Sen fick "stackars" Eos komma ut en sväng ... Till henne hade jag förberett med gubbar & ben till framåtsändandet, men började med lite fritt följ & en inkallning med ställande som gick finemang. Sen gav vi oss då alltså på favoritmoment nummer ett ... Idag började hon med att springa utav bara helsike & sen svänga av för att kolla av konerna som jag satt ute vid staketet för att ha koll på längden ... Andra sträckan gick betydligt bättre, men även den alldeles på tok för snabbt, men sen lugnade hon ner sig en aning och sista sträckan (tror fjärde eller femte) gjorde hon så gott som perfekt ... snabbt ut till gruppen, bröt innan den sen sakta först i trav & mot slutet ner i passgång ... även inkallningen gjorde hon snabbt & bra ... Skoj, skoj ... Vi tränade sen även lite kryp, som gick fint, hon har börjat få tillbaka sin finfina teknik igen, samt skall & hopp-apport.


Sist ut var lille Danni Boyse ... Sist, minst men definitivt mest taggad av de tre ... goe ... Idag körde vi lite fritt följ, en inkallning i hundranittio, lägganden & ställanden under marsch som han fattade rätt idag ... "L" ... apportering enligt såväl ettan som bruksmässig. Ettans apportering gick idag riktigt fint, han lutade sig bara en aning ifrån mig när jag skulle ta apporten. Framförgående/framåtsändande tränade vi oxå & jag vet i sören om inte den lille skithunden har börjat fatta vad det går ut på ... Rakt, fint, saktar av vid gruppen & sen trav ... Ja vad säger man? Lite kryp tränade vi oxå som funkade fint  när han väl kom igång ... först låg han bara kvar när jag kommenderade & gick iväg ... "L"


Efter att ha packat ihop allting insåg jag att jag hade "pangaren" med mig så jag tog med vovvarna & gick ut på planen & sköt ett skott ... Det var ju här som Pi reagerade för ett par veckor sen ... dock fanns det inte tillstymmelse till reaktion på den lilla fröken idag ... gött!!!

Av Anna-Karin Malm - 3 september 2013 13:00

Trots att jag tillbringade gårdagseftermiddagen på vårdcentralen efter en tuff helg med tryck över bröstet & svårt att sova med sjukskrivning som följd ägnade jag dagen åt hundträning. Mina besvär beror nämligen på alldeles för hög arbetsbelastning under en längre tid & doktorn sa åt mig att göra sånt jag mår bra av, vilket i mitt fall är just träna hund samt vara ute i skog & mark ... 


Sååååå på morgonen bar det av ut i sökskogen & efter att ha informerat några av mina träningskompisar om mitt tillstånd för att de skulle ha förståelse för att jag för tillfället är med förvirrad & snurrig i pottan än i vanliga fall satte vi igång med träningen.


Pi fick vara med & valla rutan & sen var det Danni som fick agera första hund ut i rutan. Upplägget såg ut som följer;

1 figge väl dold i ena förstahörnan, 2 tomslag, 2 figgar som ligger väl dolda på djupet, 1 tomslag, 1 figge som ligger väl dold nära. Samtliga figgar klickar & belönar när jag kommer ut. Danni gick kanonkalas, men på ett av tomslagen råkade han se figgen springa utåt på andra sidan så där fick jag skicka om honom flera gånger innan han slutligen sprang ut på djupet på ett finfint tomslag. Detta tänker jag mig att träna vidare på nästa gång ... Han ska se en figge gå ut på ena sidan för att sen springa  ut åt andra hållet antingen på tomslag & sen få figgen han såg som belöning eller för att där ute hitta en figge han inte visste låg där ... "Skrattar elakt & ler"


Sen var det Eos tur & hennes upplägg såg ut enligt följande;

Figge 1 Ligger i ena förstahörnan. Eos kommer & skäller, efter cirka 20 skall när hon håller i skall & blick mot figgen klickar & belönar figgen med dosa 1. Sedan matar figgen in henne till stigen med dosa 2.

Tomslag gånger några. 

Figge 2 Eos kommer & skäller, jag försöker locka bort henne med en godisburk. När jag varit framme hos figgen & försökt få bort henne men hon håller i skall & blick mot figgen klickar & belönar figgen. 

Tomslag gånger några. 

Figge 3 Ligger i slutet av rutan (på ca 100 - 150 meter). Alla går ut mot figgen samt passerar denne, jag går sist. I övrigt, se figge 1.

Då det blåste väldigt lite bestämde jag mig för att lägga ut alla tre figgarna redan från början för att se hur mycket vind fröken behöver för att få dem i vind ... "L" Med facit i hand kan jag konstatera att hon inte behöver mycket vind alls för att dra & inte gå att kalla in. Dock drar hon inte hela rutan utan hon kör tomslag till hon får riktigt koll på var figgen är. Hon jobbade idag såååå himla bra med finfina tomslag, bra fart rakt igenom & suveräna markeringar ... Gött!!!


Pi fick sig ett litet spår oxå & när jag la det kluddade jag till det en aning så det innehöll, förutom fyra dosor med godis längs vägen, en spetsvinkel samt en liten tillbakagång & sen en snirkel in mellan två klippblock ... inte alls snällt till en valp på mindra än fem månader ... Meeen nu blev det så ... Efter spåret kan jag bara konstatera att detta inte  beredde några som helst problem för Pi då hon tog spetsvinkeln klockrent samt letade sig effektivt tillbaka & genom klippblocken där jag fått gå fram & tillbaka en bit. Godingen.


Efter fika, genomgång & liten promenad for jag hemåt för att laga mat & äta innan nästa projekt för dagen ... Nämligen kurs med liten fröken Pi ... spännande, spännande värre ... Så klart fick jag skämmas en del över mitt lilla monster som inte riktigt fattar det där med att vänta på sin tur & ta det lugnt ... "L" Meeeen lite lek på ny plats samt snabba lägganden fick vi iaf tränat på & när kursen var slut fick Pi & syster Plupp busa med varandra en stund ... Såååå skoj de hade!!! Att ta med mig från detta kurstillfälle är jobba in lägg-leksak-i-mattes-hand-när-hon-sträcker-fram-den för att få till en lite effektivare lek alternativt släpp inte leksaken (det senare gillar jag dock inte tanken på) ... Jag gillar nämligen inte att hon inte kommer med en leksak hon vunnit från mig eller som jag kastat till henne.


Av Anna-Karin Malm - 2 september 2013 12:45

Dagens träning blev inte så omfattande då det endast var jag & Ingela som kunde komma. Trots det körde vi lite granna, mest var & en för sig förvisso ...


Sin vana trogen fick Pi börja även idag & med henne lekte jag lite, körde några apporteringsövningar, lite följa-vänster-sida-övningar, fritt följstarter där jag fick tipset att kasta iväg en godis framåt för att få en snabbare start, bakbenskontroll samt några byt-plats-a-la-budföring-övningar.


Sen fick Eos komma ut & hon fick träna platsliggning, fritt följ, kryp, framåtsändande med gruppbenen, kryp och vittringsapportering. Idag satte hon båda två vittringsapporteringarna, den första med rätt pinne dold under lite gräs & den andra tävlingsmässig ... jippie!!!


Sist ut för kvällen var Danni. Med honom tränade jag fritt följ, inkallning, apportering med fokus på att inte tjuvstarta, framförgående/framåtsändande utan koppel & genom gruppbenen (gick ömsom vin & ömsom vatten, men han börjar fatta det där så smått), ställande & läggande under marsch samt kryp.

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards