annaayaeos

Alla inlägg den 24 september 2013

Av Anna-Karin Malm - 24 september 2013 08:00

Idag åkte jag ut i spårskogen en sväng då vår spårgrupp hade bokat mark ... Då jag var i god tid passade jag på att ta en lång promenad innan vi började med spåren ... Tyvärr var det inte bara vi som var ute i skogen denna sköna tisdagsförmiddag utan även särskolan samt en massa svampplockare ... Meeeen vi la i alla fall ut våra spår i enfaldig tro om att de skulle få vara ifred & gick sen för att förbereda en uppletanderuta ... På vägen dit såg jag ett par komma knatandes rundor i Pis spår med en svampkorg under armen ...


Pi fick följa med & valla rutan för att springa av sig den värsta energin innan hon sen skulle spåra & hon sprang allt den lilla tösabiten ... Efter att min träningskompis hade kört uppletande med sin hund var det så dags att börja spåra ... Pi fick börja & hennes spår var idag cirka 450 meter långt med fem leksaker liggandes i spåret. Trots att det gått svampplockare samt att ett gäng särskoleelever trampat rundor i början av hennes spår & under tiden jag spårade sprang & gömde sig bakom träden för att "smyga" på oss spårade Pi bra till en början. Några gånger lyfte hon dock huvudet & bjäfsade till mot de där mysko typerna som gömde sig bakom träden bara några meter från oss. Duktiga lilla grå ... Meeeen när vi gått ungefär en tredjedel av spåret kom hon av sig totalt & jag hittade inte heller några snitslar ... spåret slutade helt enkelt mitt i alltihopa ... Pi jobbade frenetiskt för att lösa problemet med var hennes spår tagit vägen & blev så frusterad efter en stund att hon ställde sig & tokpep ... Såååå vi fick gå på måfå in bra bit tills jag såg en snitsel igen & kunde gå mot spåret med henne så hon kunde ta upp det på nytt. Precis när hon då fäst på spåret igen kom det två svampplockare knatandes mot mig precis mitt i spårkärnan ... Jag bad dem vänligt att gå några meter åt sidan eftersom mitt spår gick precis där & då fick jag värsta krängda svaret ... trist. Även denna svårigheten klarade lilla fröken av & hon spårade på finfint tills vi hittade slutet av spåret. Efter att ha belönat & busat en stund kopplade jag henne & gick rundor där jag visste att vår missade spårsträcka skulle ligga, men hittade varken några snitslar eller den leksak som legat som apport där ... trist!!!  


Sen var det då dags för Eos att spåra ... Hennes spår var idag cirka 800 meter långt. Hon gjorde ett lugnt & fint upptag, men fick sen ganska omgående problem med att följa spåret ... Det visade sig då att folk hade även varit & förstört i hennes spår & flyttat på snitslar & förmodligen även trampat rundor en hel del. Snitslarna satt inte längre fast i grenarna med tvättklämmorna utan var bara lagda tvärs över grenar så därför är jag helt säker på detta. Nåja, efter att ha snurrat rundor & vimsat en del kom vi längre bort från rastplatsen & hamnade på mark där de inte varit & förstört & då spårade Eos som den spårgud hon är.


Till sist var det då Dannis tur att spåra. Frånsett att han vimsade en del i vinklarna samt tittade efter "korrar" ett par gånger spårade han på lugnt & metodiskt & klarade sin uppgift alldeles galant. Jag vet inte om det var för att det inte gått någon i hans spår eller för att han är en duktig spårhund ... men satsar nog en liten slant på det förstnämnda ... "L"


Direkt efter att Danni spårat fick han köra sitt uppletande. Jag hade beställt tre prylar på djupet, en i var & en av de tre brandgator som fanns i rutan. Första föremålet plockade han kanon, På andra skicket sneddade han genom skogen till den sista brandgatan & tog det föremålet & sen hade han stoooora problem med att hitta det sista föremålet som uppenbarligen låg i "vittringsskugga" Precis vid en liten kulle så det blåste från föremålet mot kullen ... Han sprang rakt förbi prylen flera gånger & till slut gick jag fram & kastade bak föremålet till andra sidan kullen medan Danni var ute & letade i rutan ... Då klapp han det med en gång ...


Sen fick Eos komma ut & köra uppletande ... Spännande att se om hennes ben höll för detta då hon ju haft springvila en dryg vecka nu ... Även hon fick tre prylar längst ut i brandgatorna, allt för att underlätta för henne när det gällde terräng. Dock sprang hon betydligt mer än de tre skicken, men fick till slut in alla tre prylarna med fina avlämnanden.


Pi fick fyra prylar utlagda enligt den metod vi körde på förra gången med henne. Alltså motvind, man går i serpentiner när man lägger ut dem för att hon inte ska spåra dem & sen får hon vara kopplad ... Trots den mycket svaga vinden såg man tydligt när hon fick vind på prylarna så jag är nöjd med hennes nosarbete.


Efter att ha mellanlandat hemma ett litet tag packade jag in alla vovvarna igen för att åka upp till Pis uppfödare & träna med den grupp jag går kurs med. Alla tre fick sig en liten träningsstund & för Dannis & Eos del var det ju helt nytt ställe ... perfekt träning ...


Eos fick komma ut först en liten sväng för att hon skulle hinna köra framåtsändande innan det började mörkna. Jag hade med mig "benen" & så fick jag hjälp av mina träningskompisar som ställde sig ytterst så det blev en grupp med fyra. Innan dess värmde jag dock upp en aning med fritt följ samt en inkallning med ställande ... På första sträckan sprang Eos så in i baljans ... rakt var det oxå så när hon kom till brytpunkten klickade jag henne & körde sen saktagåendet separat från den punkten. Sen körde jag ännu en sträcka som gick sååååå bra ... rakt, rätta brytpunkten & faktiskt hyfsat tempo så hon bara blev en aningen lång mot slutet ... dock ingen passgång i saktagåendet utan trav ... Men, men vi är på gång iaf ... Eos fick även träna lite kryp innan hon fick hoppa in i bilen igen.


Sen var det Pis tur och även idag var hon ganska varvad & väldigt hoppig & störig ... Dessutom vaktade hon sina grejor mot en annan hund vilket jag inte gillar alls ... Med henne tränade jag lite fritt följ, apportering, boxen, hjälp med tandvisning & budföring, lägganden samt lek. Liiiite bättre än igår var hon men absolut inte i fas alls känner jag ... splittrad & yvig ... men, men det är väl en fas förmodar jag ...


Till sist fick även Danni komma ut en sväng ... då var det redan rejält mörkt med allt va det innebär med skuggor & sånt ... Att han sedan aldrig varit på stället samt att där ju var en främmande hund vid sidan om planen gjorde att han var bitvis ofokuserad ... Trots det tycker jag att han kom sig rätt bra efter ett tag. Med honom körde jag igenom lite fritt följ, inkallning, ställanden & lägganden under marsch, kryp, (som gick aningen bättre idag, men fortfarande inte bra) apportering & framförgående ... framförgåendet gick å andra sidan sååååå bra idag ... gött!!!

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards