annaayaeos

Alla inlägg under maj 2011

Av Anna-Karin Malm - 18 maj 2011 09:00

Ikväll åkte jag, Amanda & vovvarna till Rönne så att Amanda skulle få träna lite agility med Danni ... givetvis passade även jag på att tränalite med mina damer.


Med Eos körde jag en del fritt följ, framåtsändande, tungapportering & inkallning innan jag avslutade med att låta Amanda köra lite agility med henne. Aya fick enbart köra någon tunnel & lite slalom innan de fick racea av sig ute på planen under tiden vi satt & snackade ... Sååååå träningen var verkligen, verkligen liten, men jag tyckte att Eos var en aning slö ... Kanske pga att de fått frontline i nacken under eftermiddagen???

Av Anna-Karin Malm - 17 maj 2011 08:45

Under dagens sökträning regnade det så gott som hela tiden. Endast vid fikat var det uppehåll & då var vi redan så våta att det lika gärna kunde regnat då oxå ... "L"


Med Eos provade jag på övningen med markeringssäkerhet på de två första skicken, men det verkade inte bekomma henne ett dugg att den gamla legan fanns på vägen ... i alla fall inte genom att intressera henne utan snarare genom att hon undvek den platsen med en rejäl omväg ... Sen körde jag fyra vanliga figgar varav den sista fick megabelöningen av mig att ge till Eos ... Inga större konstigheter trots regnet & de många björnbärssnåren i rutan ...


Med Aya & Danni hade jag lagt upp träningen enligt följande; Aya fick figge 1 & 2 medan Danni fick titta på. Aya var riktigt seg & jag fick ge henne utkommando för att hon skulle gå ut på djupet ... Danni fick sen 3 figgar enligt modellen "Tant sök" varav han på den första krånglade en hel del & sprang långa rundor medan de två andra gick kanon ... Sen fick Aya en sistafigge som låg nära som enbart hon skulle gå ut på. Hon var dock så seg efter sitt löp att jag efter ett tag släppte även Danni & det var riktigt nära att han hittade figgen innan Aya ... Såååå slutsatsen blev att Danni ska träna på "Tant sök" & Aya ska ha konkurrense ut den närmaste framtiden.


Efter fikat gick vi enbart en runda runt i hägnet eftersom vi alla var såååå våta ...

Av Anna-Karin Malm - 15 maj 2011 08:15

Denna dag började vår grupp med söket & precis som igår visade instruktören först några övningar med sin hund.


Markeringssäkerhet: Denna övning kan man träna på för att minska risken för blindmarkeringar. Jag tror att detta gäller i första hand rullehundar eftersom skallhundar inte så ofta blindmarekerar. Förare, hund & figge går tillsammans ut på cirka 20 meters djup. Man visar hunden att figgen lägger sig där under en presenning innan man går ut på stigen igen. Väl där skickar man hunden mot figgen precis som vanligt & hänger med ut på påvis.
Hunden får belöning som vanligt osv innan hund & förare återvänder till stigen medan figgen stannar kvar på plats. När hunden på stigen uppehålls av föraren lägger figgen presenningen över en stubbe, lite ris eller liknande & går ut på fullt djup & gömmer sig. Viktigt är att figgen ser den första legan. Föraren skickar hunden från samma ställe igen. Om hunden stannar vid första legan kallar figgen på hunden för att undvika blindmarkering. Denna övning görs med fördel i medvind annars får ju hunden vittring på figgen när den ligger längre ut & bryr sig inte om den första legan av den anledningen.


Systemsök: Denna övning använder man sig av för att öva in framåtslagen. Man skickar ut hunden mot första hörnan. Figgen befinner sig cirka 15 meter framåt i rutan. När hunden kommer ut på djupet kallar eventuellt figgen som sitter bakom ett träd lr liknande på hunden för att få den att slå framåt. Hunden matas med godis medan hund & figge förflyttar sig ytterligare 10 meter framåt i rutan. Sen säger figgen "Gå till matte" lr "Slut" till hunden för att denne sak gåuttill föraren igen. Föraren har under tiden flyttat sig framåt på stigen. Detta upprepas cirka 4-6 gånger per sida. Sen avslutar man med att vanligt sökslag inklusive markering. Om hunden tenderar att snedda framåt irutan får man istället skicka rakt på figgen som sen tar med sig hunden en lite längre bit framåt i rutan. Absolut viktigast i denna övning är att det INTE blir bakåtslag. Figgen MÅSTE alltså befinna sig framför föraren när hunden skickas ut.


Med Eos valde jag att prova påsystemsök eftersom hon ju kan brista en aning i sin systematik. Hon fick fyra slag per sida med en avslutande markering & hon gick såååå bra ... kanontomslag med fint flyt framåt i rutan men utan att snedda ... häääärligt!!!


Dagens lydnadspass bestod av följande tips;


Fjärrdirgering: Fokus på låsta bakben. Öva in med handtarget + godis. Hunden står med sidan mot en för att man ska kunna se bakbenen ordentligt. Öva lägesskiften parvis ... ex. sitt-ligg-sitt-ligg. Tänk på hur du gör med handen & var konsekvent med handen för att få in handtecknet sen när det blir avstånd.


Rutan: Använd target OFTA även när hunden kan momentet. Man kan även förstärka hundens väg till rutan med att ge extrakommando när hunden är i rörelse mot den tänkta punkten/targeten i rutan. Belöna alltid hunden I rutan!!!


Med Eos tränade jag på inkallning med ställande. Vi provade oss fram med olika saker & kom fram till att hon ALLTID ska ha bakombelöning oavsett vilken sorts inkallning det är. Stannakommandot ska vara kort & snärtigt & inte som jag har gjort dragit ut på det & dessutorm ska jag ha med armrörelsen oxå i nuläget ... Sen klickar jag direkt efter mitt kommando & säger till henne att hämta sitt godis. När hon tagit det får hon komma i full fart till mig för att leka. Deeta för att hon ALLTID ska känna att hon får komma till mig ... hon ska bara hämta sin belöning bakom sig först ...


Av Anna-Karin Malm - 14 maj 2011 16:15

Lördagen började med uppstigning klockan sex för att rasta hundar & äta frukost. Klockan 8.00 startade dagens aktiviteter & vår grupp började med lydnadsträning.


Först fick vi titta lite på hur Jörgen belöningstränade med sina hundar. Man har två likadana saker (lämpligast repbollar med kort snöre) När man leker med sin hund är det viktigt att hunden direkt söker upp en om man kastar leksaken lr har släppt den. Detta får man om man har två likadana saker så man kan byta.


Var inte rädd för att bryta ner moment i små, små delar. Man ska alltid förklara för hunden MED ORD!! Exempelvis använda sitt kommando som förstärkning av beteendet hellre än kroppen. Hunden ska alltid kunna känna sig trygg i vissheten om att föraren alltid finns där för att hjälpa!


Vi fick sen jobba en åt gången & då i 12 minuter sen var det snack i 3 minuter om det man gjort innan det var dags för nästa hund.


Med Eos valde jag att titta på fria följet ... Jörgen tyckte att det i huvudsak såg bra ut, men att hon tappar position ibland ... exempelvis i vändningar. Jag ska tänka på att belöna in i vändningar, vara noggrann med hur jag går samt köra mycket sakta marsch för att få till Eos noggrannhet.


Vi tittade även på apporteringen lite snabbt. För att få snabbare gripande ska jag belöna gripandeögonblicket med klick som bryter momentet & omedelbar belöning i form av dragkamp. Jag ska även stå vid sidan om linjen mellan hunden & apportbocken & inte ha henne i fotposition för att öka på tempot när jag skickar henne mot apporten.


Framåtsändandeträning hann vi med under vårt andra pass ... Jörgen menar på att man ska träna saktagåendet med framförbelöning, ev. lina samt medhjälpare vid sidan av som uppehåller sig mellan hunden & godiset men några meter vid sidan om, gående baklänges för att inte "tappa" hunden, som påminner hunden om saktagåendet. Saktakommandot bör nötas ett antal gånger under färden för att befästas ...


Efter lunchen var det äntligen dags att åka ut i sökskogen. Vi började söket med att titta på Rolands hund när han visade några basicövningar. Vi "började alltså från början" Så här menar Roland på att man ska börja sökträningen med nya hundar ...


1. Träna minnesbild med hunden ... Det vi kallar för "Tant sök".


2. Träna målbild med hunden ... Hunden får se figgen gå ut en bit innan man tar bort hunden tills figgen gömt sig.


Viktigt är att ALLTID ha dolda (under presenning, nät etc.)

figgar för att hunden ska vingas använda näsan & inte kunna använda sig av synen.


Vi fick även se hur man kunde träna in hunden på att slå framåt ... Hunden får leta upp en figge & när man lämnar den stannar figgen kvar på samma ställe tills hunden är utom synhåll. Då knatar figgen rundor på det ställe den legat likt kronbladen på en blomma för att minska risken för spårupptag. Sen flyttar den sig cirka 20 meter framåt i rutan. Man skickar hunden mot första legan medan man själv flyttar sig framåt på stigen.


Efter att ha visat dessa saker med sin hund var det dags för oss & vi skulle visa ungefär hur vi brukar göra när vi tränar.


Eos sökträning för dagen la jag upp enligt följande; En figge i vardera förstahörnorna varav en dold i tält & en i bur med nät över. Nema problema för fröken grå. Sen var det tänkt tomslag innan tredje figgen skulle läggas ut, men Roland hade lagt ut även tredjefiggen fast långt frami rutan. Eftersom det blåste medvind på stigen funkade det kanon & vi fick till tre finfina tomslag innan hon hittade figge tre på väg in efter det tredje tomslaget. Efter det fick hon ytterligare två tomslag som var fina även de innan vi avslutade med en springare (hitta). Hennes belöning bestod av matning med köttbullar när hon skällde bra samt resten av dosan efter mitt klick samt kamplek. Figge 3 hade megabelöningen & tomslagen belönades av mig.


Efter middagen hade vi litet samkväm där vi pratade om hund i största allmänhet men ingen orkade så länge då dagen varit hård & intensiv så vi kröp i säng hyfsat tidigt.

Av Anna-Karin Malm - 13 maj 2011 16:15

Jag & Eos anlände till Solhaga utanför Markaryd cirka 15.30 I väntan på de andra som antingen var ute & fixade sökrutan eller inte hunnit anlända än gick vi en liten promenad i omgivningarna. Så småningom fick vi våra nycklar & kunde packa in på rummet ... Christel med Salmiak & Urax föreslog att vi skulle åka upp till sökrutan & rasta hundarna där i skogen lite så de fick springa av sig & så gjorde vi oxå. Eos passade på att ta sig ett litet dopp & fick sen frispel & sprang runt som en galning en liten stund.


Vid 18 var det dags för middag ... Det serverades kotlettrad i stark sås med potatis & sallad till ... Man kunde välja att köpa vin eller öl till maten vilket de flesta gjorde. Tre stycken beställde in vars ett glas vitt vin & när de sen, lite lagom törstiga, tog ett par rejäla klunkar höll de på att storkna ... Det visade sig att personalen tagit fel flaska & hällt upp Skåne istället för vin åt dem. Många glada skratt följde på detta misstag.


Vid 19-tiden samlades vi alla för att gå igenom var våra hundar står såväl i lydnaden som i söket. Under tiden passade Eos på att "visa upp sig" med allehanda konster & trix samtidigt som hon skällde ut de hundar som blev för närgångna lr tittade på henne & hennes framtida godis ...


Saker att tänka på i söket;

För att få en bra sökhund underlättar det om den har social självständighet, social självsäkerhet & social nyfikenhet. Det är även viktigt att den har en bra anpassningsförmåga samt koncentrationsförmåga.


VI hjälper hunden att skapa målbilder & det är viktigt att träningen blir rätt & att vi hjälper hunden att göra rätt, speciellt vid inlärning.

Av Anna-Karin Malm - 10 maj 2011 11:00

Dagens sökträning blev en het & dammig historia. När jag tog av mig skorna så var mina strumpor alldeles gula av pollen som kommit in i de små hålen i nätet framtill ... hm! Att det sen var cirka 25 grader varmt dessutom gjorde ju inte dagen mindre dammig ... ;)


Eos fick vara först ut av mina hundar, men näst sist i "startfältet" så det hade redan hunnit bli rejält varmt innan det var vår tur. Eos fick idag sammanlagt fyra figgar varav en springare som avslutning. Hon fick även ett heeeelt gäng med tomslag samt en närafigge som låg dold under en presenning. Även idag gick Eos finemang, men det märktes på henne att värmen tog & vi tog två drickapauser under tiden vi körde.


Aya & Danni fick idag turas om så till vida att jag körde Aya på figge 1 & 3 och Danni på figge 2 & 4 ... Figge 5 fick de springa ut till tillsammans. Aya var idag MYCKET bestämd om var hon skulle springa & inte springa vilket inte helt överensstämde med var figgarna låg så ett par tomslag fick hon till den lilla madammen ... Även Danni fick till ett par rejäla tomslag på sin andra figge innan han äntligen hittade den.


Efter fika & genomgång gick vi en härlig prommis i det varma vädret ...

Av Anna-Karin Malm - 6 maj 2011 21:24

Idag har så värmen åter anlänt till Skåne ... sköööönt men en aning svettigt för vovvarna som behöver lite tid på sig för att vänja sig ordentligt.


Eftermiddagen tillbringades i Bjuv tillsammans med Jane & hennes vovvar & vi började med att ta en liten promenad innan vi satte igång med dagens träning.


Aya fick börja idag & hon var såååå glad för det ... Vi körde en liten kedja med henne i form av fritt följ, sättande under gång & inkallning & hon var rejält taggad & lät en del innan hon fick sin efterlängtade belöning i form av en mjuk tuggstick. Sen körde jag lite rutan, fjärrdirigering apportering samt rallylydnadsövningar med henne innan hon fick sätta sig i bilen.


Danni var näste man ut ... Vi började med lite agilityövningar ... Slalomingångar, två hopphinder i rad samt däcket tränade vi på. Det märks att denne lille man vill göra alla uppgifter snabbt, snabbt & han satsade verkligen allt när han fick dra över två hinder i rad ... Hääärligt!!! Sen körde vi även lite lydnad. Fria följet blir bara bättre & bättre & han har verkligen lärt sig detta enormt snabbt samt försöker vara så noggrann som möjligt ... Vi tränade även på apportering samt sitt, stanna kvar.


Eos, hemska tanke, fick vänta till SIST idag ... Var hon laddad eller var hon laddad??? Vi började med en kedja även idag & den var vääääldigt snarlik gårdagens kedja ...


  • Tävlingsmässig entre
  • Fritt följ, mycket kort
  • Apportering (klass 1)
  • Ligg död
  • Inkallning (50 m)
  • Hopp (klass 1)
  • Give me five
  • Ligg stanna kvar (5 m)
  • Fritt följ ut från banan.

Hon var, om möjligt, ännu mer taggad idag ... VAR ska detta sluta? "L" Vi körde även en del annan momentträning så som tungapportering, kryp, rutan, framåtsändande & inkallning med ställande ... Den är nog det jag är absolut mest nöjd med idag då hon stannade såååå bra trots att vi hade låååångt avstånd ... Som tur var hade jag bett Jane att sätta en dosa med några godbitar på vid den punkt Eos startade från början så det var ju bara att klicka & belöna bakåt efter ställandet ... PERFEKT timing!!!


Innan vi åkte hem för att ha fredagsmys gick vi en prommis med vovvarna i det härliga vädret ...


Av Anna-Karin Malm - 5 maj 2011 21:00

Ikväll har vi haft ännu en träff med elitgruppen ... Eos BORDE vara ganska trött inför denna träningskväll eftersom alla hundarna varit med mig hos en arbetskamrat hela dan medan vi har suttit & skrivit kunskapsprofiler, men tro inte att hon var det ... Nääädå.


Kvällen började med genomgång av vad vi ville träna på/ha hjälp med & jag hade gjort en kedja till Eos samt ville ha hjälp med framåtsändandeträningen. Vi började med en gemensam platsliggning som gick helt friktionsfritt för Eos del sen satte vi igång ... Jag & Eos blev kommenderade i följande kedja efter att ha "laddat" henne genom att visa megabelöningen samt ha lite kamplek med henne.


  • Tävlingsmässig entre
  • Fritt följ
  • Apportering (klass1)
  • Give me five
  • Inkallning (5o m)
  • Hopp (klass 1)
  • Ligg stanna kvar (5 m)
  • Fritt följ ut från banan

Idag märkte jag att hon höjt sin förväntan på kedjor rejält & det var riktigt, riktigt kul att se & märka hur fokuserad & taggad hon var ... Skööööön känsla tycker jag!!!


Efter att jag kommenderat Marianne i lägre klass tränade vi lite framåtsändande allihopa ... Eos fick öva på att gå sakta (skritta) från gruppen & framåt samt på att bryta av vid gruppen & gå sakta med start från gruppen går bra fler gånger än det går för snabbt ... Meeeeen när vi kopplar ihop hela momentet är hon fortfarande för långt ifrån mig, men det har blivit betydligt kortare avstånd så det är bara att jobba på med momentet ...


Ännu en platsliggning hann vi med & denna gång fick Eos en rejäl störning i form av en styck mudipojke som sprang upp & ville "mysa" med Eos ... Eos tittade dock bara åt andra hållet trots att han var mycket nära henne innan hans matte fick honom tillbaka till sig ... Tänk vad mycket som har hänt med Eos platsliggning ... Hon känns bara säkrare & säkrare på det momentet ... Gött!!!


Innan vi alla var klara & hade pratat igenom kvällens övningar var klockan över halv elva så det blev en sen, men givande kväll för oss ...

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17 18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards