annaayaeos

Alla inlägg den 14 maj 2011

Av Anna-Karin Malm - 14 maj 2011 16:15

Lördagen började med uppstigning klockan sex för att rasta hundar & äta frukost. Klockan 8.00 startade dagens aktiviteter & vår grupp började med lydnadsträning.


Först fick vi titta lite på hur Jörgen belöningstränade med sina hundar. Man har två likadana saker (lämpligast repbollar med kort snöre) När man leker med sin hund är det viktigt att hunden direkt söker upp en om man kastar leksaken lr har släppt den. Detta får man om man har två likadana saker så man kan byta.


Var inte rädd för att bryta ner moment i små, små delar. Man ska alltid förklara för hunden MED ORD!! Exempelvis använda sitt kommando som förstärkning av beteendet hellre än kroppen. Hunden ska alltid kunna känna sig trygg i vissheten om att föraren alltid finns där för att hjälpa!


Vi fick sen jobba en åt gången & då i 12 minuter sen var det snack i 3 minuter om det man gjort innan det var dags för nästa hund.


Med Eos valde jag att titta på fria följet ... Jörgen tyckte att det i huvudsak såg bra ut, men att hon tappar position ibland ... exempelvis i vändningar. Jag ska tänka på att belöna in i vändningar, vara noggrann med hur jag går samt köra mycket sakta marsch för att få till Eos noggrannhet.


Vi tittade även på apporteringen lite snabbt. För att få snabbare gripande ska jag belöna gripandeögonblicket med klick som bryter momentet & omedelbar belöning i form av dragkamp. Jag ska även stå vid sidan om linjen mellan hunden & apportbocken & inte ha henne i fotposition för att öka på tempot när jag skickar henne mot apporten.


Framåtsändandeträning hann vi med under vårt andra pass ... Jörgen menar på att man ska träna saktagåendet med framförbelöning, ev. lina samt medhjälpare vid sidan av som uppehåller sig mellan hunden & godiset men några meter vid sidan om, gående baklänges för att inte "tappa" hunden, som påminner hunden om saktagåendet. Saktakommandot bör nötas ett antal gånger under färden för att befästas ...


Efter lunchen var det äntligen dags att åka ut i sökskogen. Vi började söket med att titta på Rolands hund när han visade några basicövningar. Vi "började alltså från början" Så här menar Roland på att man ska börja sökträningen med nya hundar ...


1. Träna minnesbild med hunden ... Det vi kallar för "Tant sök".


2. Träna målbild med hunden ... Hunden får se figgen gå ut en bit innan man tar bort hunden tills figgen gömt sig.


Viktigt är att ALLTID ha dolda (under presenning, nät etc.)

figgar för att hunden ska vingas använda näsan & inte kunna använda sig av synen.


Vi fick även se hur man kunde träna in hunden på att slå framåt ... Hunden får leta upp en figge & när man lämnar den stannar figgen kvar på samma ställe tills hunden är utom synhåll. Då knatar figgen rundor på det ställe den legat likt kronbladen på en blomma för att minska risken för spårupptag. Sen flyttar den sig cirka 20 meter framåt i rutan. Man skickar hunden mot första legan medan man själv flyttar sig framåt på stigen.


Efter att ha visat dessa saker med sin hund var det dags för oss & vi skulle visa ungefär hur vi brukar göra när vi tränar.


Eos sökträning för dagen la jag upp enligt följande; En figge i vardera förstahörnorna varav en dold i tält & en i bur med nät över. Nema problema för fröken grå. Sen var det tänkt tomslag innan tredje figgen skulle läggas ut, men Roland hade lagt ut även tredjefiggen fast långt frami rutan. Eftersom det blåste medvind på stigen funkade det kanon & vi fick till tre finfina tomslag innan hon hittade figge tre på väg in efter det tredje tomslaget. Efter det fick hon ytterligare två tomslag som var fina även de innan vi avslutade med en springare (hitta). Hennes belöning bestod av matning med köttbullar när hon skällde bra samt resten av dosan efter mitt klick samt kamplek. Figge 3 hade megabelöningen & tomslagen belönades av mig.


Efter middagen hade vi litet samkväm där vi pratade om hund i största allmänhet men ingen orkade så länge då dagen varit hård & intensiv så vi kröp i säng hyfsat tidigt.

Presentation


Hundarna Eos, Danni & Pi berättar om sina liv & sin träning ...

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17 18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards